Novosti / Hrvatska

Podbacilo

Ultra stiže, splitski apartmani prazni! Iznajmljivači žale za godinama kad je noć bila 200 eura

Ultra stiže, splitski apartmani prazni! Iznajmljivači žale za godinama kad je noć bila 200 eura
Borna Filic/PIXSELL

Stranci više ne žele plaćati astronomske cijene za smještaj

Da smo u srpnju 2013. godine, neposredno prije prvoga Ultra festivala, u tražilici  Airbnb-a ne bi postojao nijedan raspoloživi apartman, soba, ma ni garaža. Danas, šest godina kasnije, situacija je posve drugačija.

Tisuće apartmana i turističkih kreveta zjape prazni uoči najluđeg festivala u Splitu. Airbnb nakrcan je ponudama iz Splita. Čovjek bi pomislio da je u pitanju višemilijunski grad kad pregleda svu tu silu oglasa na ovoj popularnoj platformi. Ali, gle čuda, dan uoči festivala, na koji, kažu organizatori, dolazi rekordan broj posjetitelja, polovica smještajnih jedinica u Splitu zjapi prazna, piše Slobodna Dalmacija

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

A cijene? Miljama su daleko od onih astronomskih iz prve godine Ultre. Već za 40 eura  mogu se naći pristojni apartmani za četvero ljudi. Neki je prosjek stotinjak eura za apartman u terminu Ultre, koji je u samo srce ljeta. Pritom je, prema službenim podacima, u gradu nikad više turista.

"Nisu stranci ludi da plaćaju u Splitu smještaj po zlato kad imaju kamp u Stobreču i Omišu... Plus toga, pootvarali su se pusti objekti po Žrnovnici, Podstrani, Kaštelima, Zagori, a to im je sve na pola sata vožnje. Otkad je došao Uber i svi organiziraju transfere, put ih ispadne skoro mukte... A Split je, blago rečeno, prekrcan novim turističkim objektima! Jednostavno, nema dovoljno gostiju da zadovolje sve te iznajmljivačke apetite, čak i za Ultru." Komentirao nam je vlasnik male gradske turističke agencije. 

Predviđa da će već za sezonu-dvije puno iznajmljivača tražiti podstanare umjesto turista, a opstat će samo najskuplji apartmani u središtu grada i luksuzne vile s bazenima.

"Nama se sad s najezdom apartmana dogodilo ono kad su početkom devedesetih u svakom portunu nicali - minimarketi. Ti privatni minimarketi su gotovo nestali, a isto se piše i apartmanima", komentira sugovornik za Slobodnu Dalmaciju.

Izdvojeno

Reci što misliš!