Novosti / Hrvatska

ministar u problemima

Marić državno zemljište prodao čovjeku u čijem stanu živi njegov sin: 'Imputira mu se sukob interesa'

Marić državno zemljište prodao čovjeku u čijem stanu živi njegov sin: 'Imputira mu se sukob interesa'
Patrik Macek/Pixsell

Marić je prodao nešto više od 13 tisuća četvornih metara zemljišta u zoni u kojoj je dozvoljena gradnja turističkog naselja

Ministarstvo državne imovine opovrgnule je u petak članak iz Jutarnjeg lista pod naslovom "Sukob interesa Gorana Marića? Bivšem šefu, u čijem stanu živi njegov sin, omogućio otkup atraktivnog terena" ustvrdivši da se ministru Goranu Mariću pokušava imputirati sukob interesa o razvrgnuću suvlasničke zajednice.

 

Ministarstvo državne imovine u demantiju tvrdi kako se tim člankom Mariću pokušava imputirati sukob interesa o razvrgnuću suvlasničke zajednice.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Spor oko prava vlasništva na zemljištu između Republike Hrvatske i društava Sikirica d.o.o. i Valeta d.o.o. trajao je 10 godina. Budući da je jednu od tri tužbe Republika Hrvatska izgubila, Županijsko državno odvjetništvo je sklopilo nagodbu s navedenim društvima, čime je utvrđena suvlasnička zajednica nad zemljištem, na način da je od dvije čestice jedna pripala Republici Hrvatskoj površine cca 0,7 ha, a druga navedenim društvima površine cca 6,8 ha", kaže ministarstvo.

Županijsko državno odvjetništvo uputilo je društva na Ministarstvo državne imovine radi razvrgnuća suvlasničke zajednice, a ono je u redovnoj proceduri, kakve radi i za stotinu sličnih razvrgnuća, na najtransparentniji mogući način provelo sve uredbom propisane radnje, kako bi postupak razvrgnuća proveo do kraja, stoji u demantiju.

"Razvrgnućem je konačno otklonjeno daljnje nanošenje štete Hrvatskoj i ostvaren je prihod državnom proračunu u iznosu od 5,092 milijuna kuna", ističe ministarstvo dodajući kako ministar Marić nije nikada ni na koji način utjecao na donošenje te odluke.

U demantiju posebno ističu da vlasnici Valete d.o.o. i Sikirice d.o.o. nisu vlasnici tvrtke s kojom je Marićev sin sklopio ugovor o najmu stana.

Novi problemi za ministra: Marić državno zemljište prodao čovjeku u čijem stanu živi njegov sin

Ministar državne imovine Goran Marić odlučio je u svibnju ove godine tvrtkama povezanima sa svojim bivšim šefom Željkom Udovičićem, vlasnikom grupacije u čijem stanu živi ministrov sin, prodati nešto više od 13 tisuća četvornih metara državnog zemljišta u zoni u kojoj je dozvoljena gradnja turističkog naselja, uz more u Dubrovniku, po cijeni od 5,092 milijuna kuna, piše u petak Jutarnji list. 

Tih malo više od 19 posto zemljišta u Brsečinama trebalo je Udovičićevim tvrtkama kako bi se upisale kao jedini vlasnici parcele na kojoj su dosad bili suvlasnici s državom, navodi dnevnik.

VEZANE VIJESTI

Ministar Marić potpisao je tako 9. svibnja "Odluku o razvrgnuću suvlasničke zajednice nekretnine u k.o. Brsečine", a prema kojoj su tvrtke povezane s Udovičićem Sikirica d.o.o. i Valeta d.o.o. stekle pravo otkupa atraktivnog dijela zemljišta, koje se smjestilo u zoni T2, čija je namjena ugostiteljsko-turistička i dozvoljena je gradnja turističkog naselja.

Dio bio u vlasništvu države

Spomenute dvije tvrtke bile su upisane kao suvlasnici s državom na četiri čestice, od kojih je najatraktivnija ona 91/2 Brsečine ukupne površine 68.623 četvorna metra, a koja se smjestila u zoni dozvoljene gradnje turističkog naselja. Druga čestica 91/6 sastoji se od 10.924 četvorna metra i cesta je "te kao takva ne može biti predmet ragpolaganja", kao ni čestica 91/8, koja je obala odnosno pomorsko dobro. Preostala je još čestica 91/7 od 7171 četvornog metra, no ona se nalazi dalje od mora, odnosno preko puta ceste.

Država se tako pristala upisati kao samostalni vlasnik te neatraktivne čestice iznad ceste, a ostale udjele prodati spomenutim tvrtkama, piše Jutarnji list. 

Dnevnik navodi i da je veza Gorana Marića s tvrtkama poduzetnika Željka Udovičića, sudeći prema sudskim registrima, počinje 2000. godine. Kasnije je u tvrtkama u kojima su udjele imale Udovičićeva poduzeća bio član uprave i direktor.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!