Ostani doma
Novosti / Hrvatska

dug preko 2 milijarde kuna

Hoće li pacijenti ispaštati? Veledrogerije obustavljaju isporuku lijekova bolnicama

Hoće li pacijenti ispaštati? Veledrogerije obustavljaju isporuku lijekova bolnicama
Patrik Macek/Pixsell

Dug bolnica se svakog mjeseca povećava za 150 milijuna kuna

Predsjednik Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Drago Prgomet izjavio je u petak, komentirajući najavu Koordinacije veledrogerija da će zbog naraslih dugova započeti selektivnu obustavu isporuke lijekova, da hrvatske bolnice nikada nisu ostale bez lijekova, pa neće ostati ni sada.

"Hrvatska nikad nije ostala bez lijekova, bolnice nikad nisu ostale bez lijekova i neće ostati ni sada", poručio je Prgomet nakon potpisivanja ugovora o financiranju projekta "Dječji centar za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Upitan kako namjeravaju riješiti taj problem odgovorio je da će to riješiti kao i do sada - isplatom dugova.

"Svjesni smo da dugova imamo, dugovi će se isplatiti, ali obustave lijekova neće biti. Naši građani ne moraju brinuti, nikada hrvatski građani nisu ostali bez lijekova, neće ostati sada niti u budućnosti", rekao je.

Ocijenio je kako veledrogerije ostvaruju itekako dobar profit u Hrvatskoj pa neće ići s tužbama. Upitan znači li to da veledrogerije zarađuju dovoljno bez obzira na velike dugove, Prgomet je poručio da nijedna nije zatvorila svoja vrata.

Kujundžić: ''Za dugove veledrogerijama treba tražiti kratkoročna i dugoročna rješenja''

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u petak, u povodu najave Koordinacije veledrogerija da će zbog dugova bolnica započeti selektivnu obustavu isporuke lijekova, da je veledrogerijama prije mjesec dana isplaćeno 200 milijuna kuna, te da se za taj problem moraju tražiti kratkoročna i dugoročna rješenja.

"Svatko ima pravo tražiti ono što mu se duguje, a onaj tko duguje podmiriti potraživanja. I dalje ćemo razgovarati kako bismo došli do rješenja", izjavio je Kujundžić Hini nakon što su predstavnici veledrogerija upozorili da će zbog duga koji je dosegao 2,6 milijardi kuna početi selektivnu obustavu isporuke lijekova i medicinskih proizvoda, a neke veledrogije će tužiti bolnice u Dubrovniku, Sisku i Vinkovcima, čija su dugovanja i preko tisuću dana. 

Veledrogerije zbog duga bolnica najavljuju selektivnu obustavu dostave lijekova

Hrvatska udruga poslodavaca - Koordinacija veledrogerija u petak je najavila da će zbog dospjelog duga bolnica prema veledrogerijama, koji je dosegao 2,6 milijardi kuna, započeti selektivnu obustavu isporuke lijekova i medicinskih proizvoda.

Predstavnici veledrogerija upozorili su na konferenciji za novinare da se dug bolnica svakog mjeseca povećava za 150 milijuna kuna, zbog čega će, budući da ih Vlada ignorira, službeni dopis poslati i Europskoj komisiji.

Naglasili su da ne postoji nijedna bolnica koja plaća svoje obveze u zakonskom roku od 60 dana, a kako bi osigurali redovnu opskrbu bolnica lijekovima zadužili su se za dodatnih milijardu kuna.

"Počinjemo sa selektivnom obustavom dostave lijekova pojedinim bolnicama, a veledrogerije će to raditi prema vlastitom nahođenju", poručio je predsjednik Koordinacije veledrogerija Ivan Klobučar.

Dodao je kako će određene veledrogije podići tužbe protiv bolnica u Dubrovniku, Sisku i Vinkovcima, čija su dugovanja i preko tisuću dana. Veledrogerije pritom ne smiju zajednički djelovati jer bi na taj način kršile Zakon o tržišnom natjecanju.

"Obećanje ministra zdravstva Milana Kujundžića o isplati 200 milijuna kuna za bolnička dugovanja je ispunjeno, no od toga su veledrogerije dobile samo 130 milijuna, što je osam posto od ukupnog duga od 2,6 milijardi kuna", kaže Klobučar koji ne zna gdje se zagubilo ostalih 70 milijuna.

Predviđa se da će dug bolnica do kraja godine dosegnuti 3,6 milijardi kuna s prosječnim rokom plaćanja od 590 dana. Klobučar navodi da pet bolnica ima rokove plaćanja iznad 800 dana, a njih tri čak iznad tisuću dana.

Kao kratkoročno rješenje predlažu podmirivanje 50 posto duga od milijardu i 300 milijuna kuna odmah, a srednjoročnim rješenjem smatraju izradu prihvatljive dinamike plaćanja dugova bolnica, kako bi vrijeme plaćanja do kraja godine došlo na dogovorenih 260 dana.

Predstavnici veledrogerija smatraju da se problem nesolventnosti i neracionalnosti bolničkog poslovanja ne bi trebao slamati na isporuci lijekova, koji u zdravstvenom proračunu čine jedva 20 posto ukupnih troškova.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!