Novosti / Hrvatska

PRAVO NA SLOBODU IZRAŽAVANJA

Ustavni sud: 'Granice prihvatljive kritike su šire kod političara nego kod privatnih osoba'

Ustavni sud: 'Granice prihvatljive kritike su šire kod političara nego kod privatnih osoba'
Patrik Macek/PIXSELL

Sloboda medija jedan je od temelja svakoga demokratskog društva

Ustavni sud  u petak je, obrazlažući nekoliko ''medijskih predmeta'' koji se odnose na pravo na slobodu izražavanja, zauzeo načelna stajališta prema kojima su granice prihvatljive kritike šire u slučaju političara nego kod privatnih osoba.

''Kada je sporna izjava dana u kontekstu političke debate o pitanju od javnog interesa, prihvatljiva su samo najnužnija ograničenja slobode govora jer je sloboda političke debate u samoj srži koncepta demokratskog društva'', ističe Ustavni sud u svojim načelnim stajalištima u odnosu na zaštitu prava na slobodu mišljenja i izražavanja misli.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sud pritom dodaje kako su granice prihvatljive kritike šire u slučaju političara nego kod privatnih osoba.

''Za razliku od privatnih osoba, političar je neizbježno i svjesno otvoreniji za pomno ispitivanje svake njegove ili njezine riječi i djela te sukladno tome mora iskazivati veći stupanj tolerancije'', stajalište je Ustavnog suda.

Pojašnjavajući stajalište Ustavnog suda, njegov predsjednik Miroslav Šeparović kazao je kako ''sloboda izražavanja može biti ograničena samo ako je to nužno u demokratskom društvu, što su nužni utvrditi sudovi u pojedinačnim slučajevima''. Pritom je dodao da sloboda medija predstavlja jedan od temelja svakoga demokratskog društva.

Upitan za komentar svoje tužbe protiv profesora zagrebačkoga Pravnog fakulteta Vjekoslava Miličića, a obzirom na zauzeto stajalište Ustavnog suda o tome da političari kao javne osobe moraju iskazivati veći stupanj tolerancije, Šeparović je pojasnio kako njegov potez ne odudara od zauzetog stajališta. Pritom je dodao da i predsjednik Ustavnog suda ima pravo na zaštitu osobnog digniteta.

''Koristeći svoja prava kao i svaki drugi građanin, tužio sam Miličića jer je krivotvorio moj doktorat i prikazao ga kao plagijat. Iako mi je nepravomoćno dosuđena odšteta od 50.000 kuna, mene novac ne zanima te ću ga, ako ga dobijem, darovati djeci s posebnim potrebama'', rekao je.

''Nitko nema pravo klevetati, izmišljati i krivotvoriti. Javne osobe - ne mogu reći da za njih vrijede druga pravila prema kojima je dopušteno da ih drugi blate. Takvo što je nedopustivo'', zaključio je Šeparović.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!