Novosti / Hrvatska

DRŽAVNA MATURA

Tisuće maturanata pale su zbog ovih pitanja! 'Po kojoj se osobini lijeva ruka razlikuje od desne?'

Tisuće maturanata pale su zbog ovih pitanja! 'Po kojoj se osobini lijeva ruka razlikuje od desne?'
Scirbd, Pixsell

Oko 8800 učenika strukovnih škola i gimnazija palo je ključne ispite na maturi - hrvatski jezik i matematiku

Hrvatski maturanti ove su godine ostvarili iznimno loše rezultate na državnoj maturi, pogotovo iz matematike i hrvatskog jezika, zbog čega se postavlja pitanje je li problem u njima ili možda u težini zadataka iz spornih predmeta.

Oko 8800 učenika strukovnih škola i gimnazija palo je ključne ispite na maturi - hrvatski jezik i matematiku. Riječ je o povećanju od 1278 učenika s nedovoljnom ocjenom u odnosu na prošlu godinu. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Maturu je ukupno prijavilo oko 34.600 učenika. Samo 58 posto učenika strukovnih škola uspjelo je s pozitivnom ocjenom proći ispit matematike na višoj (A) razini znanja, dok je prolaznost gimnazijalaca 79 posto. Na najnižoj razini matematike prolaznost među gimnazijalcima je 79 posto, a među strukovnjacima 71 posto.

Znači, oko 650 gimnazijalaca palo je ispit iz više razine matematike, što je 370 učenika više nego lani. Ispit niže razine nije uspjelo položiti 126 gimnazijalaca u odnosu na njih 75 prošle godine.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je ispite iz hrvatskog jezika i matematike u cijelosti, a donosi ih Jutarnji list, pa se možete sami uvjeriti koliko su teški ili lagani. Riječ je o ispitima na osnovnoj razini znanja. Za hrvatski jezik bilo je propisano 100 minuta za rješavanje, a za matematiku - 150 minuta.

Primjerice, jedno od pitanja je: koliko bridova ima trostrana piramida, a ponuđeni odgovori su 3, 6, 8 i 9. Iz hrvatskog jezika jedno od pitanja glasi: Po kojoj se osobini lijeva ruka razlikuje od desne ruke? Ponuđeni odgovori su: destruktivna je; uvrijeđena je; maštovita je; spretna je.

 

Državna matura - Matematika by on Scribd

 

Državna matura - hrvatski j... by on Scribd

 

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!