Novosti / Hrvatska

OZBILJAN PROBLEM

Veledrogerije prijete tužbama i obustavom lijekova, ali Prgomet ne brine: 'Ma neće ići s tužbama'

Prema procjenama veledrogerija, samo bi zatezne kamate mogle stajati 500 milijuna kuna

Naplata potraživanja brojnim tvrtkama je svakodnevica, no ozbiljan problem nastaje kada je riječ o veledrogerijama koje bolnicama prijete prekidom isporuke lijekova i medicinske opreme. 

Posljednjih godina svakih nekoliko mjeseci veledrogerije upozoravaju na isti problem, no sada su dugovi bolnica toliki da razmišljaju o tužbama.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Bolnice u Sisku, Dubrovniku i Vinkovcima rekorderi su u duljini neplaćanja lijekova i medicinskog materijala, iz veledrogerija tvrde, duguju im oko tisuću dana, ministar to opovrgava i smanjuje na 800.

"Praktički ni jedna hrvatska bolnica ne plaća u okvirima koji su zakonom propisani, dakle u 60 dana nema ni jedne bolnice koja plaća, sada je prosjek 440 dana", kazao nam je Ivan Klobučar, predsjednik Koordinacije veledrogerija pri HUP-u.

Dug bolnica popeo se na 2,6 milijarde kuna, a u ovoj godini svaki mjesec povećava se za 150 milijuna kuna.

"Jasno da nešto ne funkcionira i da se nešto mora pod hitno poduzeti jer mi demo u situaciju da ćemo do kraja godine ovim ritmom imati 3,5 milijarde kune duga. To nema šanse da preživimo kao veledrogerija, a to znači da sustav zdravstva staje jer bez nas zdravstvo ne može funkcionirati", pojasnio je Klobučar.

Veledrogerije najavljuju selektivnu obustavu isporuke lijekova i medicinskih proizvoda bolnicama. Ministar pak smatra da mjesta panici nema.

"Imamo obećanje da neće biti prekida u isporuci lijekova, a obaveza je nas kao Vlade i kao države naći oblike kako bolje plaćati, kako priskrbiti više novca za sve suvremene oblike liječenja", riječi su ministra zdravstva Milana Kujundžića.

Iz veledrogerija prijete prijavom Europskoj komisiji, ali i tužbama za naplatu potraživanja.

"Veledrogerije znaju da rade itekako dobar profit u RH i nemojte brinuti neće ići sa tužbama", objasnio je pozadinu problema Drago Prgomet, predsjednik Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

A ako do tužbi dođe, prema procjenama veledrogerija, samo bi zatezne kamate mogle stajati 500 milijuna kuna.

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!