Novosti / Hrvatska

Pionirski projekt

Grad Nin i općine Privlaka, Vir i Vrsi udružit će snage i postati - prva pametna mikroregija u RH!

Cijela mikroregija bi trebala uštedjeti na izdacima, a pri tome se i bolje razvijati

Na zapadu Zadarske županije u tijeku je pionirski projekt: Grad Nin i općine Privlaka, Vir i Vrsi udružit će snage da postanu prva pametna mikroregija u Hrvatskoj.

Sve je počelo izgradnjom više od 200 kilometara zajedničke vodovodne i kanalizacijske mreže na čijem će sustavu održavanja zaposliti oko 120 ljudi. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zajednička tvrtka "Vodovod Vir" već vodi projekt izgradnje vodovodne i kanalizacijske mreže vrijedne milijardu kuna. To je model na kojem su Ninjani, Virani, Privlačani i Vršani odlučili udružiti snage i osnovati i druga zajednička poduzeća i tako postati prva hrvatska pametna mikroregija.

Što sve planiraju?

"Sva ta zajednička poduzeća koja bi bila i zajedničke ustanove koje bi bile na ovom kraju bile bi praktički realizirane na jednoj procjeni po broju stanovnika ili po učešću u tim tvrtkama", kazao je gradonačelnik Nina, Emil Ćurko.

Planiraju zajedničko komunalno poduzeće, odvoz smeća, javnu vatrogasnu postrojbu i zatražiti osnivanje policijske postaje jer zimi imaju 25 tisuća stanovnika, ali svaki dan ljeti oko 100 tisuća.

"Mi smo prva turistička regija u Zadarskoj županiji, a ako vam samo za usporedbu kažem da imamo više turista i noćenja nego grad Dubrovnik koji je naša turistička perjanica", rekao je načelnik Općine Vir, Kristijan Kapović.

Obećavaju zaposliti više stotina ljudi

U zajedničkim poduzećima obećavaju zaposliti više stotina ljudi, od kojih dobar dio visokoobrazovanih.

"Ovako razjedinjeni i usitnjeni nisu nigdje stigli, odnosno ne mogu započeti ništa konkretno od većih investicija, niti otvoriti radna mjesta. U biti, ideja da ne može biti bolja", smatra Miroslav Peranović iz Vrsa.

"Ja mislim da udruženje, to jest ujedinjenje bilo čega da će manji troškovi biti za svakog", rekao je Zdenko Tartaro iz Nina.  

Dogovorili su i model upravljanja poduzećima

"Reakcija je bila makar kod mojih mještana da će Vir uzeti glavninu tih svih poduzeća. To neće biti tako. Mi bi svakako udjel ulaska u te firme raspodijelili  i način na koji ćemo upravljati s njima", kazao je načelnik Općine Privlaka, Gašpar Begonja.  

"To će u konačnici ovisiti o visini investicija koju će svaka općina, to jest, jedinica lokalne samouprave uložiti u te zajedničke projekte", rekao je načelnik Općine Vrsi, Luka Perinić.

Cijela mikroregija bi trebala uštedjeti na izdacima, a pri tome se i bolje razvijati.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Citaj, prati i komentiraj naše price i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!