Novosti / Hrvatska

odlazi još jedan ministar

Pljušte reakcije na Marićevu ostavku: 'I meni su udarali na obitelj, ali sam uspio to prebroditi'

Pljušte reakcije na Marićevu ostavku: 'I meni su udarali na obitelj, ali sam uspio to prebroditi'
Grgo Jelavić/Patrik Macek/Sanjin Strukić/ Marko Lukunić/Pixsell

Marić je u ponedjeljak u Novom Vinodolskom objavio da podnosi neopozivu ostavku nakon razgovora s premijerom

Ministar prometa Oleg Butković, koji je s Goranom Marićem bio danas u Novom Vindolskom gdje je objavio da daje neopozivu ostavku, kaže da nije znao da se to sprema.

Marić je izjavio da je podnio ostavku tijekom potpisivanja ugovora o darovanju nekretnina, kazavši da mu je to zadnji ugovor koji će potpis. U pisanoj ostavci koju je uputio premijeru Andreju Plenkoviću, Marić ističe kako neopozivu ostavku podnosi "u nastalim okolnostima i atmosferi teške medijske difamacije statusa i opstrukcije normalnog rada i djelovanja Ministarstva državne imovine" i njega kao ministra.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Najprije mu se zahvaljujem za ovo potpisivanje jer sam tu bio gradonačelnik i znam koliko je to bitno za grad, a čuli ste njegove razloge, ja to ne želim komentirati", kazao je Butković.

Upitan tko bi još od ministara mogao napustiti Vladu te tko bi mogao biti novo pojačanje, Butković kaže: ''Predsjedništvo stranke i Nacionalno vijeće je donijelo odluku da će predsjednik Vlade i stranke predložiti zamjenu, odnosno rekonstrukciju. Po mojim saznanjima to će se dogoditi ovaj tjedan, vidjet ćemo kada to dođe, tko i što. Ne mogu vam sada, u ovom trenutku, nista više, detaljnije o tome reći jer ne znam''.

Marić: ''I meni su udarali na obitelj''

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je ostavku.

"Nisam bio upoznat s detaljima, njegova odluka, on je to elaborirao, sve ste čuli", rekao je ministar financija.

"Bilo je jako puno udaraca ispod pojasa i na moju obitelj, nekako sam pronašao unutarnju snagu i ljudi koji su meni bliski i moja obitelj da to na neki način sve podnesemo i to je jedino što mogu reći. Ne bih se uspoređivao ni s kim, svatko od nas ima svoje specifičnosti", rekao je Marić.

SDP: ''Najbolja i najpravednija rekonstrukcija Vlade bila bi novi izbori''

Komentirajući ostavku ministra državne imovine Gorana Marića, glavni tajnik SDP-a Nikša Vukas u ponedjeljak je izjavio da bi najbolja i najpravednija rekonstrukcija Vlade bila novi izbori.

"Umjesto da jedan po jedan, aferama opterećeni ministar, odlazi iz Vlade, smatramo da bi najbolja i najpravednija rekonstrukcija bila - novi izbori. Ovakva Vlada nije izraz volje birača i zbog tog građani gube povjerenje u politiku i svakodnevno napuštaju državu“, poručio je Vukas u ime stranke nakon Marićeve neopozive ostavke.

Saborski zastupnik i čelnik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras na svom je Twitteru objavio: "Raspad sistema u Vladi. Kada će ostavku podnijeti najodgovorniji Andrej Plenković?"

Kosor: ''Nije više pitanje tko će otići. Pitanje je tko će ostati''

Bivša premijerka Jadranka Kosor na Twitteru je komentirala ostavku ministra državne imovine, Gorana Marića.

"Nije više pitanje tko će otići. Pitanje je tko će ostati", napisala je Kosor na Twitteru.

 "Vele da odlazak ministara koristi Andreju Plenkoviću. Nikako", dodala je bivša premijerka.

Most: ''Ostavka Marića je iznuđena bez odgovora na pitanja o korupciji''

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja izjavio je u ponedjeljak, komentirajući ostavku ministra državne imovine Gorana Marića, kako je to iznuđen potez, a da pritom javnost nije dobila odgovore na pitanja o mogućoj korupciji.

“Marićeva je ostavka još jedan u nizu iznuđenih poteza, a javnost opet nije dobila odgovore na pitanja koja su mediji postavili. Nije poanta odlazak s dužnosti, to je nužnost. Potrebno je podastrijeti račune javnosti vezano uz prozivke za moguću korupciju", poručio je Grmoja u ime svoje stranke.

"I Marić i Lovro Kuščević vraćaju se u Hrvatski sabor nakon što ih se premijer očigledno odrekao. Sad moraju dokazati svoju lojalnost stranci i premijeru, i to već na glasovanju o svojim nasljednicima", kazao je  Grmoja i dodao kako će svi ovi događaji, pa i povratak prozvanih ministara u Sabor, samo ojačati dojam da je parlamentarna većina sagrađena na nizu interesa i ucjena.

"U svakom slučaju, čini se da afere ove Vlade ne jenjavaju, pa ovo ljeto nećemo imati ni sezonu kiselih krastavaca", ocijenio je Grmoja.

IDS: Marićeva pozicija bila je neodrživa

Saborski zastupnik i glavni tajnik IDS-a Giovanni Sponza izjavio je u ponedjeljak, komentirajući ostavku ministra državne imovine Gorana Marića, kako je njegova pozicija bila neodrživa, a ostaje otvoreno pitanje zašto i u ovom slučaju državne institucije nisu na vrijeme reagirale.

"Pozicija Marića bila je neodrživa, no otvoreno je pitanje zašto i u ovom slučaju institucije nisu na vrijeme reagirale - da mediji nisu radili toliki pritisak, taj bi slučaj otišao pod tepih ili se pak uopće ne bi otvorio", kazao je Sponza.

Glavni tajnik IDS-a smatra kako jedan od najvećih prioriteta Hrvatske mora biti jačanje institucija i ozbiljan rad na njihovom osamostaljivanju.  "Unatoč ostavci, i dalje ostaje glavni problem, a to je Vlada koja je rezultat prevare birača", poručio je Sponza. 

Mrak Taritaš: Ovu Vladu karakteriziraju ministri s greškom

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš osvrnula se u ponedjeljak na ostavku ministra državne uprave Gorana Marića ustvrdivši kako ovu Vladu karakteriziraju "ministri s greškom", pa je izvanredne izbore trebalo raspisati još prije dvije godine.

"Ovu Vladu i premijera Plenkovića karakterizira neodlučnost, ministri koji su redom 'roba s greškom' i kada ih se ulovi duboko do lakta pu pekmezup pravda se da je netko nešto krivo shvatio, razgovara i gledaju papiri, ali onda kada više nema nazad oni daju ostavke", izjavila je Mrak Taritaš Hini.

"Biti okružen s toliko ministara kojima nije problem to što rade nego im je problem kada ih mediji otkriju je apsolutno naopako", ocijenila je Mrak Taritaš dodavši kako to pokazuje da smo još prije dvije godine, kada je Most napustio Vladu, bili spremni za izvanredne izbore, a sada je to još i jasnije.

Čelnica GLAS-a smatra da će idućih godinu dana proći bez ozbiljnog rada i reformi tijekom koje će najvažnije biti da nitko od ministara ne dođe na naslovnice novina, što nema smisla. "To će biti samo kozmetika, umivanje lica bez sadržaja", kazala je.

Izdvojeno

 • Antonija Blaće i Hrvoje Brlečić
  10 godina ljubavi Antonija Blaće objavila romantičnu fotografiju sa suprugom: 'Pravi ste par'

  Voditeljica i njezin suprug zajedno su deset godina

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Vezani članci

  Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!