Novosti / Hrvatska

teški dani za vladajuće

Istražujemo: Kamo vodi istraga USKOK-a i hoće li smijenjene ministre uhititi?

U Banskim dvorima i dalje je jedna ministrica pod USKOK-ovim povećalom

Vlada Andreja Plenkovića jedna je od rijetkih u kojoj USKOK ozbiljno "češlja" ministre.
 
Nakon što su u samo sedam dana dva ministra protiv kojih su pokrenuti izvidi - podnijela ostavku, u Banskim dvorima i dalje je jedna ministrica pod USKOK-ovim povećalom.   

Gabrijela Žalac je istodobno čekala čak dvije odluke - tužiteljstva da se oglasi o prometnoj nesreći koju je skrivila, što su oni danas i učinili, te USKOK-a o tome hoće li se zbog luksuznog Mercedesa u njezinu dvorištu pokrenuti i službena istraga. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Troje pod USKOK-ovim izvidima. I to zbog popriličnog broja afera koji im se prišio.   

Treba li i tko zbog toga biti zabrinut? 

"Ne bih volio bilo kome suditi, za to postoje nadležne državne institucije", poručuje predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Lovro Kuščević, čini se, zasad je najviše u fokusu istražitelja. Od štale koja je postala kuća, vile koja je s 350 kvadrata u katastru bila pašnjak, preko sumnjive kupoprodaje poslovnoga prostora iz vlastite tvrtke koja ubrzo odlazi u stečaj, pa sve do  poljoprivrednog zemljišta koje je kupovala supruga, a općina ga prenamijenila u građevinsko. 

Sve ga je to na kraju stajalo fotelje.

"Ja sam svoj mandat dao na raspolaganje. Gospodin Plenković ga je prihvatio", rekao je Kuščević 9. srpnja.

Odvjetnik Farčić već godinama brani poznate političare. Trenutačnu situaciju vidi kao javnu polemiku i napade koji još nisu kaznenopravno opasni.

"Vi morate definirati što je u nečijem ponašanju kažnjivo, i dok to nemate jasno i precizno navedeno, to je sve više-manje, što bi se reklo, rekla-kazala", jasno će.

Upravo zato sve detaljno i temeljito "češljaju" Uskok i policija. Iza ovakvih afera, kažu odvjetnici, uvijek stoje i politički protivnici. A zbog velikog medijskog interesa - ogromni pritisci su i na sucima.

Kuščević, Marić i Žalac zasad su samo pod izvidima

"Naravno da je to jedna složena situacija i to su uvijek predmeti visokog intenziteta pod očima javnosti i uvijek količina dokumentacije u tim predmetima bude toliko opsežna da to bude veliki predmet", kaže Farčić.

Kuščević, Marić i Žalac zasad su samo pod izvidima. No, ako se otvori istraga - nije ista procedura otvara li se protiv saborskog zastupnika kojeg štiti imunitet i o čijem skidanju odlučuje Mandatno imunitetno povjerenstvo ili protiv nekog člana Vlade. 

"Oni imaju jedan takozvani parcijalni imunitet, dakle puno niži imunitet od saborskih zastupnika i protiv njih se ne može voditi kazneni postupak za kaznena djela do 5 godina gdje je zapriječena kazna zatvora bez odobrenja Vlade", kaže odvjetnik Vladimir Terešak.

Ako Kuščević i Marić aktiviraju zastupnički mandat, a USKOK-ovi izvidi prerastu u službenu istragu - prvo im se mora skinuti imunitet.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!