Novosti / Hrvatska

RONJENJE NA DAH

Na međunarodnom natjecanju ronioci će testirati svoje granice! 'To je osjećaj koji oslobađa'

Na natjecanju su najvažniji metri, a očekuju se i obaranja rekorda

Po prvi puta u Hrvatskoj se organizira Međunarodno dubinsko natjecanje u ronjenju na dah. Sve se odvija na najdubljoj točki sjevernog Jadrana, između Cresa i Plavnika, gdje je dubina preko 120 metara. 

Naši natjecatelji tu će moći steći uvjete za Europsko prvenstvo u Nici. Jedan od organizatora natjecanja je dvostruki svjetski i dvostruki Guinessov rekorder - Vitomir Maričić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ronioci idu pod morem i gledaju oko sebe. Ronioci na dah gledaju u sebe. Imamo toliko nekih unutarnjih fokusa i radnji, koje moramo raditi. Imperativ je to vrlo opušteno stanje za koje je potrebna jedna razina fokusa i lakše je, meni je lakše. Najlakše je zatvorit oči, potpuno se opustit i samo skliznut u taj neki san i onda sve nekako ide kako treba", govori za RTL Danas ronilac na dah Vitomir Mričić.  

Održane su i pripreme za Međunarodno natjecanje. Suci će biti strogi. Ne dopuštaju riskiranje.

"Prilikom izrona ima 15 sekundi da skloni sve sa svoje maske, naočale i da da jedan znak rukom i da kaže I'm ok, na engleskom. Ukoliko se ne isprati taj protokol smatra se da takmičar, uslovno rečeno, nije čist i jednostavno ne želimo, takvog takmičara diskvalificiramo. Ne želimo da se netko tako ponaša, da ide dublje od svojih granica, kaže glavni sudac Petar Bojović.

Ako nešto ipak pođe po zlu tu su sigurnosni ronioci. Oni natjecatelje čekaju na 30 metara i vraćaju se s njima na površinu. Jedan od najboljih slovenskih ronioca na dah danas je sigurnosni ronioc. I sam je kroz karijeru shvatio koliko je važno imati ga uz sebe.

"Jednom kad sam obarao nacionalni rekord, bili su jako teški uvjeti i tad sam ja trebao pomoć. Došao sam sam gore, izgubio svijet na tri sekunde, ali to je bio jedini takav slučaj u karijeri, govori nam sigurnosni ronilac Jure Dajić.

Na natjecanju su najvažniji metri, a očekuju se i obaranja rekorda. 

"Imamo 15 sudionika prijavljenih, registriranih, podjeljenih u četiri kategorije. I vrijeme je savršeno. Od uzburkanih prognoza šta su bile, baš imamo idealne uvjete. Tako da mislim da će bit odlično", kaže organizator Igor Hrast. 

Jer bez obzira tko pobijedi, ronjenje na dah je osjećaj koji oslobađa.

"Na kraju stvarno ronilac u dvije minute dođe u jedno zen stanje, koje mu omogućava da sasvim opušteno sklizne dolje na 70, 80 i više metara i sretan se vrati na površinu", govori Maričić.

Vito pod vodom može izdržati gotovo devet minuta. Sutrašnje natjecanje prilika je ovom čovjeku dupinu da istraži nove dubine.

Izdvojeno

 • Antonija Blaće i Hrvoje Brlečić
  10 godina ljubavi Antonija Blaće objavila romantičnu fotografiju sa suprugom: 'Pravi ste par'

  Voditeljica i njezin suprug zajedno su deset godina

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Vezani članci

  Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!