Novosti / Hrvatska

Prvi naraštaj

Kadeti Vojnog pomorstva odradili praksu na brodu ratne mornarice: 'Neke prizore nikad nismo vidjeli'

Odradili su pet dana na moru s posadom, a kod Korčule sudjelovali i u akciji traganja i spašavanja

Prvi naraštaj kadeta studija Vojnog pomorstva vratio se s prakse koje su proveli na brodu Hrvatske ratne mornarice "Andrija Mohorovičić”.

33 kadeta, s nastavnicima i posadom broda, provela su pet dana u akvatoriju srednjeg i južnog Jadrana, a jučer su sudjelovali i u akciji koju će dugo pamtiti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prvo iskustvo na brodu ratne mornarice kadeti Vojnog pomorstva dobro će pamtiti. Odradili su pet dana na moru s posadom, a kod Korčule sudjelovali i u akciji traganja i spašavanja.

"To je jedno iskustvo koje čovjeka šokira. Vidite neke prizore koje nikad niste vidjeli u životu, ali jednog dana će netko od nas raditi u obalnoj straži i vjerojatno će nas to čekati u budućnosti pa treba biti spreman na te stvari", rekao je kadet studija Vojnog pomorstva HVU Petar Vukšić.

Brod HRM "Andrija Mohorovičić" inače je brod obalne straže, a poziv središnjice za traganje i spašavanje omogućio im je susret sa stvarnim situacijama na moru.

"Kadeti su sa posadom pretraživali vizualno i sudjelovali u akciji, nažalost ta akcija je završila da su našli tijelo u moru, ukrcali ga na brod i predali pomorskoj policiji", izjavio je kapetan fregate Slaven Šučević, nastavnik na studiju Vojnog pomorstva.

33 kadeta prvi su naraštaj studija Vojnog pomorstva, a unatoč zahtjevnih pet dana, za njih dileme oko izbora karijere nema.

"Svašta smo naučili, svašta smo naučili u teoriji, a sad smo prošli i u praksi. konačno smo vidjeli što nas čeka za pet godina kad krenemo raditi. Nije bilo jednostavno, bilo je zahtjevnijih i malo manje zahtjevnijih zadataka", rekla je Antonija Buha, kadetkinja studija.

Nakon svake godine kadeti će imati praktični dio nastave na brodovima ratne mornarice.  

"Bit će sve zahtjevnije, imat će zahtjevnije zadaće i teme, ali ne sumnjam da će oni to uspješno savladati", izjavio je kapetan korvete Tino Sumić, nastavnik na studiju.

Studij Vojnog pomorstva ove jeseni upisat će i drugi naraštaj kadeta, a zainteresiranih već ima više nego prošle godine.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!