Ostani doma
Novosti / Hrvatska

DIREKT O SMJENAMA U VLADI

Macan i Puhovski: 'Plenkoviću nisu problem ni koalicija ni oporba, njemu je problem HDZ'

'Mediji su izdiktirali ove smjene, ali uz pomoć 'insajdera'. Pogledajte ljude koji se smješkaju'

Iza nas su uzbudljiv politički dan i večer pa smo s našim redovitim gostom ponedjeljkom, političkim analitičarem profesorom Žarkom Puhovskim, razgovarali ranije nego što smo se nadali. A u pratnji mu je i bivši savjetnik premijera Andreja Plenkovića, Krešimir Macan.

Upućeni dvojac odmah na samom početku odgovorio je smatra li da je premijer ispunio sve želje javnosti jer smijenjeni su gotovo svi ministri za koje se javnost u RTL-ovoj anketi izjasnila da trebaju biti smijenjeni.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Maknuo je nekoliko ministara koji su loši. Bilo je bitno maknuti ministricu Murganić, i to ne zbog skandala, nego zbog nesposobnosti. Ovo je jedan dokaz da se može maknuti i loše ministre, što je neka nada. Nisu ukinuli ni Ministarstvo državne imovine, što je dobra stvar", kazao je Puhovski, a osvrnuo se i Macan na ovu temu, ponajprije po pitanju uloge medija u cijeloj priči:

"Mediji su izdiktirali ove smjene, ali uz pomoć 'insajdera'. Pogledajte ljude koji se smješkaju, koji su zadovoljni, očito nešto ide prema planu, prema Saboru HDZ-a na proljeće. Ideja je napraviti rekonstrukciju, ali možda s nekim drugim na čelu".

Stoga, postavlja se pitanje hoće li javnost to honorirati...

"Ako sezona bude koliko-toliko solidna, opet će biti dobro 1. rujna i ponovno idemo u kampanju", naglasio je Macan.

Rekonstrukcija HDZ-a se sad također nameće kao mogućnost. Navodno postoji cijeli niz nezadovoljnika u redovima njegove stranke.

"Plenkoviću nisu problem ni koalicija ni oporba, njemu je problem HDZ, ne može ga kontrolirati. Ima relativnu većinu u stranci i hoće li tko od njegovih protukandidata na mjesto predsjednika HDZ-a, ovisit će o više faktora", kazao je Puhovski.

U svom nastupu Plenković je ponovno bio podosta negativno nastrojen prema medijima, ali ispada li u cijeloj priči neodlučan ili problematičan?

"Pokazao je da zaboravlja da vas medije treba nahraniti. Ako vi stojite ispred Banskih dvora, dajte neki odgovor. Ne možete rješavati i ne odgovarati paralelno, tu je uvijek ista pogreška", pojasnio je Macan.

Novim ministrima neće biti lako, moraju na novim pozicijama nastaviti tamo gdje su stali prethodnici koji su imali nekoliko godina za uhodavanje. 

"Ljudi koji su bili državni tajnici, oni nasljeđuju, i oni su u praksi. Gospodin Radman je iz sustava, snaći će se, Pavić će se isto snaći. Ova tri nova doista "vise" pa ćemo vidjeti hoće li se snaći. Ali, to nisu ministarstva koja su za svijet osobito važna tako da ako treba pokazati "šminku" prema van, za to su spremni", ustvrdio je Puhovski.

Marka Pavića premijer je samo "izrotirao" na novu poziciju i maknuo sa stare, što znači da je zapravo onemogućio sindikate u želji da ga se smijeni. Ali i oporbi je zapravo ispunio želju...

"Opozicija je postavila klopku i sad mora odgovarati samo za Kujundžića, ostale ne treba braniti", kaže Macan.

A Kujundžić, kojeg je javnost žarko željela vidjeti kao jednog od onih koji napuštaju Vladu?

"Nema afera. I koliko god je percepcija, ne bez vraga, da doktori vole u politiku, očito u ovom trenutku nema mnogo doktora koji su spremni u politiku. Po svemu sudeći nije bilo kandidata", smatra Puhovski, a nadovezao se Macan:

"Tvrde u stranci da ih je bilo, ali vjerojatno se nisu odlučili. Činjenica je isto tako da je on jedan od zadnjih predstavnika desne struje tamo pa je morao ostati."

Predsjednica Grabar-Kitarović, čini se, s novom je "postavom" u boljoj poziciji?

"Po mom sudu jest, ako prihvati biti kandidatkinja HDZ-a. Ako ne prihvati, bit će u velikim teškoćama", mišljenja je Puhovski, baš kao i Macan koji naglašava jednu bitnu stvar:

"Jedino dobro što se ovdje za sve nas događa jest da su se postavili kriteriji i ako se neki od ministara nađe u sličnim situacijama, neće ih braniti i sve će se brže rješavati."

Dakle, zaključak jest da je Plenković učvrstio mjesto u stranci?

"Jest, ali to je ono 'drži vodu dok majstori odu', slikovit je bio Puhovski, a nešto detaljniji Macan:

"Do Sabora HDZ-a je miran. Njima je potreban netko tko će izdržati predsjedničku kampanju, s ciljem da dobije Kolinda Grabar-Kitarović ili neki njihov kandidat. I onda je ideja da on izgura predsjedanje EU pa da netko drugi pokuša uzeti čelništvo stranke i da ta nova osoba ide u izbore, a Plenkovića pošalju u Europu."

Sve u svemu, premijer Plenković trebao bi izdržati na poziciji do kraja mandata...

"Najvjerojatnije da. Ali, ostane li ovako mala razlika između HDZ-a i SDP-a, na jesen ćemo imati veliku krizu", rekao je Puhovski.

Macan tvrdi slično.

"SDP je dobio velika krila, probudili su se i ako ostanu male razlike, narast će ambicije SDP-u."

I na kraju, ne može biti bez problema... U ovom slučaju, on se zove Zoran Milanović.

"Milanović bi tad htio biti premijer, ako se pokaže šansa da SDP može. Da bude drugi čovjek u odnosu na Bernardića, to je za njega nezamislivo. Sve je otvoreno. Isto vrijedi i za predsjednicu koja se vidi kao kandidatkinja za predsjedicu HDZ-a", zaključio je Puhovski.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!