Novosti / Hrvatska

SVE VEĆI BROJ PRIJAVA

Ne otvarajte ove mailove! Policija upozorava na internetsku prijetnju koja hara Hrvatskom

Ne otvarajte ove mailove! Policija upozorava na internetsku prijetnju koja hara Hrvatskom
Hrvoje Jelavić/Pixsell, Pixabay

Policija je savjetovala građanima da nikome ne daju svoje korisničke podatke i lozinke niti da ih upisuju na sumnjive internetske stranice

Nakon što se u zadnje vrijeme povećao broj prijava građana zbog sumnjivih poruka koje dobivaju na svoje adrese elektroničke pošte, policija je upozorila građane da ne odgovaraju na takve poruke te da ažuriraju lozinke za pristup pošti.

Policija je savjetovala građanima da nikome ne daju svoje korisničke podatke i lozinke niti da ih upisuju na sumnjive internetske stranice. Ako su to učinili, trebaju odmah promijeniti lozinku koja se odnosi na određeni korisnički račun, a ako identičnu lozinku imaju i za druge korisničke račune i internetske usluge trebaju odmah promijeniti i te lozinke.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iz MUP-a poručuju kako se više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara i savjete kako se zaštiti može pronaći na internetskim stranicama policije i na YouTube kanalu MUP-a.

Ako je računalo zaraženo zloćudnim računalnim programom koji je kriptirao datoteke i onemogućio pristup podacima, policija podsjeća građane kako pomoć mogu potražiti na internetskoj poveznici https://www.nomoreransom.org/cro/index.html, gdje se nalazi alat pod nazivom Kripto Šerif, koji omogućuje da na jednostavan način učitaju kriptirane datoteke.

Policiji će to omogućiti provjeru postoji li dostupno rješenje za dekripciju te će građani dobiti upute o načinu na koji mogu pristupiti svojim podacima.

Policija je također priopćila da joj se javljaju građani koji su na svoje adrese elektroničke pošte zaprimili sumnjive poruke u kojima ih nepoznate osobe ucjenjuju tvrdeći da su na njihova računala ili mobitele instalirali zloćudne računalne programe putem kojih su ostvarili pristup njihovim osobnim podacima te ih traže određeni iznos u bitcoinima. Pritom, dodaje MUP, žrtvama prijete javnim objavljivanjem podataka.

Također, građani kontinuirano dobivaju poruke s lažne Microsoft domene u kojima se traži da na lažnoj Microsoftovoj stranici unesu svoje korisničko ime i obnove svoju lozinku. Policija ističe kako se radi o pokušaju krađe osobnih podataka kojim počinitelji mogu preuzeti kontrolu nad elektroničkom poštom žrtve.

Uz to, policija zaprima prijave građana i knjigovodstvenih servisa u kojima navode kako su njihovi privatni i poslovni podaci na računalima kriptirani te im više ne mogu pristupiti, a na njihove adrese elektroničke pošte dostavljena je ucjenjivačka poruka kojom nepoznate osobe traže uplatu iznosa u virtualnim valutama u zamjenu za pomoć u otključavanju podataka.

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!