Novosti / Hrvatska

'CIVILIZIRANI URBANIZAM'

Karlovčani protiv gradnje zida na Korani: Gradskim vlastima predali peticiju s više od 4000 potpisa

Karlovčani protiv gradnje zida na Korani: Gradskim vlastima predali peticiju s više od 4000 potpisa
KAportal

Traže raspisivanje natječaja za trajno arhitektonsko i urbanističko rješenje na lokaciji hotela i objavu svih dokumenata

Građanska inicijativa "Spasimo Koranu" predala je u četvrtak karlovačkoj Gradskoj upravi i Gradskom vijeću peticiju s više od 4000 potpisa kojom traže da spriječe gradnju protupoplavnog zida na obali rijeke Korane jer, upozoravaju, dodatno narušava krajobraz riječne obale.

Potpisnici peticije traže i raspisivanje natječaja za trajno arhitektonsko i urbanističko rješenje na lokaciji nekadašnjeg hotela "Korana", kao i objavu svih dokumenata povezanih s tom lokacijom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Arhitektica Brankica Petrović iz tvrtke ADF kazala je kako Generalni urbanistički plan definira obvezu urbanističko-arhitektonskog natječaja u slučaju rušenja, uklanjanja i gradnje novog hotela ili bilo čega drugoga na toj parceli, pri čemu je gradskim proračunom osigurano 300.000 kuna za sufinanciranje tog natječaja.

"Znači, bilo kakva dogradnja, uklanjanje, nova gradnja izvan gabarita hotela kakav je bio podrazumijeva provedbu urbanističko-arhitektonskog natječaja za odabir najboljeg rješenja. Nema iznimke, neki zid ili nešto drugo", poručila je Petrović.

Napomenula je kako sadržaji koji podrazumijevaju javnu upotrebu ne trpe ograđivanje, a kao rješenje problema izlijevanja Korane smatra da se u samu zgradu hotela inkorporira sustav koji bi zaštitio dijelove građevine ispod kote plavljenja pa neće trebati zid.

Vladimir Petrović, također arhitekt ADF-a, istaknuo je kako zemljište na Korani jest privatno, ali da postoje režimi zaštite voda, prirode, kulturnih dobara koje vlasnici moraju poštovati. "To je civilizirani urbanizam. Reguliranje gradnje hotela je starije od vlasničkih odnosa", rekao je Petrović.

Tvrtka Lana commerce i vlasnik Nikola Hanžel zaustavljeni su prošlog mjeseca u gradnji zida na obali Korane visokog dva i pol i dugog 195 metara nakon prosvjeda više udruga i istaknutih pojedinaca raznih struka.

Hanžel je ustrajno tvrdio da parcelu koju je kupio ima pravo ograditi i budući hotel zaštititi od poplavljivanja, no gradnja je zaustavljena i ujedno otvorila pitanje projekta po kojem će se hotel graditi jer su pred investitorom samo dvije mogućnosti - da prema starim nacrtima rekonstruira iz temelja novu zgradu ili da se raspiše javni natječaj za koji je i Grad Karlovac osigurao dio novca.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!