Novosti / Hrvatska

PROBLEMI ZA BUDUĆEG PREMIJERA

Britanski zastupnici podržali mjere za sprječavanje Brexita bez sporazuma

Britanski zastupnici podržali mjere za sprječavanje Brexita bez sporazuma
AP Images

'Velika Britanija mora napustiti EU 31. listopada sa sporazumom ili bez njega', poručio je Johnson

Britanski zastupnici u četvrtak su podržali prijedlog kojim će otežati sljedećem premijeru nametanje Brexita bez sporazuma raspuštanjem parlamenta, čime su još jednom pokazali odlučnost u zaustavljanju napuštanja Europske unije bez sporazuma.

Boris Johnson, čvrst favorit za budućeg premijera koji bi trebao naslijediti Theresu May idućeg tjedna, rekao je kako Velika Britanija mora napustiti EU 31. listopada sa sporazumom ili bez njega.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Odbio je isključiti mogućnost suspendiranja ili raspuštanja parlamenta kako bi spriječio zastupnike da izglasuju njegov plan za izlazak ako on ne bude uključivao sporazum.

Zastupnici su s 315 glasova za i 274 protiv podržali prijedlog zakona zbog kojeg bi parlament morao zasjedati zbog pitanja Sjeverne Irske nekoliko dana u rujnu i listopadu čak i u slučaju raspuštanja.

Podržali su i uvođenje zahtjeva da ministri svaka dva tjedna podnose izvještaje o napretku u ponovnom uspostavljanju vlasti u Sjevernoj Irskoj te da zastupnici potom mogu raspraviti i odobriti izvještaje.

Mjere ne predstavljaju izravnu blokadu raspuštanja parlamenta, no mogle bi otežati zaobilaženje odluka zastupnika. Gornji dom parlamenta trebao bi još završno odobriti uvođenje prijedloga, no očekuje se kako ga neće blokirati.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!