Novosti / Hrvatska

slijedi zanimljiv dan u saboru

Što će sada oporba? 'Ovo nije rekonstrukcija! Koruptivna hobotnica mora otići'

Pitanje je može li Plenković računati na ruke sada već bivših ministara, a po novome – zastupnika

Šef oporbe dugo je o svemu ovome šutio, ali kada je danas krenuo - teško mu se bilo suzdržati. 

"Ova je Vlada koruptivna hobotnica i cijela mora otići", tako bi se moglo u jednu rečenicu svesti sve ono za što je SDP danas okrivio Andreja Plenkovića.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iako izgleda kao da se premijer slomio pod pritiskom zahtjeva oporbe za opozivom ministara, jedan još stoji u ladici.

I Goran Marić, i Žalac, i Tolušić. Sve za koje je SDP tražio da odu iz Vlade - Plenković je smijenio. Ipak, nije to još pobjeda, kaže oporba.

"Treba stvari jednostavno nazvati pravim imenom, ovo nije rekonstrukcija - ovo je prikrivanje kriminala", kazao je Davor Bernardić

Sve je stvar percepcije. Ono što Plenković naziva kaznom, zapravo je, objašnjava šef oporbe - nagrada. Umjesto ispitivanjem u DORH-u, jedni su nagrađeni zastupničkim imunitetom u Saboru, a drugi mjestima potpredsjednika Vlade.

"Koruptivna hobotnica mora otići s vlasti, ali oni to ne žele, zato što prikrivaju neke nove 'kuščeviće', neke nove 'mariće'", poručuje Bernardić.

Zato zovu HDZ na novi duel, novo odmjeravanje snaga. Izbori su, tvrde, jedino što može uništiti korupciju koja je, optužuju - postala pravilo. 

"Pravilo po kojem se smatra da je svatko korumpiran ako se odredi dovoljno visoka cijena. E sutra ćete to imati u Hrvatskom saboru", istaknuo je Željko Jovanović, saborski zastupnik SDP-a.

Za sada oporba nema plan kako će sutra pokušati "zapapriti" situaciju. O rušenju kvoruma nema nagađanja, ali da njihove ruke nema – premijer ionako zna.

"Oni nas žele uvjeriti da je ovo nešto novo i da treba gledati u budućnost isto kao što su nas uvjeravali da je Tolušićeva vila zapravo roštilj ili Kuščevićeva zapravo pašnjak", kaže Nikola Grmoja, saborski zastupnik Mosta.

"Možda će računati, ali to će biti plaćeno zaustavljanjem ili stopiranjem kaznenih progona. Sve ono što smo čitali u medijima zahtijeva barem podizanje određenih optužnica", poručuje Krešo Beljak, predsjednik HSS-a.

U saborskoj ladici Mosta i dalje stoji jedan potpisani zahtjev za opoziv ministra, i to upravo ministra zdravstva. HDZ ne planira popustiti i zbog Kujundžića sazivati izvanrednu sjednicu. 

Sada je najvažnije kako će sutra, na drugoj strani Markova trga odlučiti zastupnici. Ruke koalicijskih partnera – Plenković ima.

"Ovo je bio nužan korak jer bez toga teško da bi se moglo dalje nastaviti", jasno će Milorad Pupovac, saborski zastupnik SDSS-a.

Na koalicijskom sastanku, tvrdi Pupovac, bilo je govora o većem paketu koalicijskih politika koji premijer mora poštovati za njihove glasove.

Prema svemu sudeći, novi će ministri imati dovoljnu podršku u Saboru. A tek onda za njih kreće – prava borba.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!