Novosti / Hrvatska

najavili i prve poteze

Plenkovićevo osvježenje Vlade: Istražili smo tko su novi ministri i što ih očekuje

Dosta se očekuje od ministra Uprave, a sigurno nas u svijetu neće sramotiti ni ministar vanjskih poslova

Sutra će Hrvatska dobiti, defakto novu Vladu. Sabor će izglasati ukupno sedam novih ministara i dva nova potpredjednika Vlade koji su stari ministri. Ne treba uopće sumnjati hoće li tako osvježena Vlada poletno i energično krenuti u reforme, jer je jasno da neće.

Po svemu sudeći Andrej Plenković je prije svega tražio ministre s kojima će izgurati do kraja mandata bez novih afera, dakle da nemaju nikakvih nekretnina ni pokretnina koje bi medijima mogle zapasti za oči.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pa smo tako dobili gomilu anonimnih partijskih činovnika koji se, osim časnih izuzetaka, u karijeri uglavnom nisu bavili ničim osim grebanja za općinske, gradske i županijske funkcije. Ali, kako rekosmo ima i izuzetaka pa možda netko od njih i nešto napravi, dosta se recimo očekuje od novog ministra Uprave a sigurno nas u svijetu neće sramotiti ni novi ministar vanjskih poslova.

Četvero mlađih od 40 godina

Šest novih i jedan stari ministar danas su zakoračili u svoje nove karijere na Markovom trgu. Rijetki se od njih mogu pohvaliti iskustvom u realnom sektoru. 

Četvero mlađih od 40 godina predstavljaju Plenkovićevo osvježenje Vlade.

"Ovo podsjeća na način na koji je Andrej Plenković slagao listu za izbore za Europski parlament, pa u čast licu koje je nosilo tu listu Karlu Ressleru, moja prva asocijacija je bila to nije rekonstrukcija nego reslerizacija vlade", kaže Đurđica Klancir, novinarka portala Net.hr.

Plenković je razriješio većinu ministara koji su imali probleme s imovinskim karticama, a kandidata za ministra rada, Povjerenstvo za sukob interesa već je istraživalo. Josip Aladrović nije prijavio suprugin automobil u imovinsku karticu. 

Novog ministra čeka posebno težak posao: ponovno pokrenuti gospodarsko socijalno vijeće koje su sindikati napustili, ali i suočit se s referendumom o mirovinskoj reformi. 

"Ono što želim na početku napomenuti je da ćemo pozvati socijalne partnere na dijalog, da ćemo pozvati na obnovu gospodarsko-socijalnog vijeća i da ćemo zasigurno raditi na tome da dijalogom rješavamo probleme koji su nam se možda u nekom trenutku pojavili", kazao je Josip Aladrović (HDZ), kandidat za ministra rada i mirovinskog sustava.

No, to mi neće biti lako. Sindikati jasno kažu da je, što se njih tiče, referendum o mirovinskoj reformi zatvorena tema i od njega ne odustaju. 

"Tako mlad čovjek, koliko god može imati školskih i stručnih znanja, još uvijek mu nedostaje cijeli niz drugih znanja i iskustava upravo iz političkog i nekog drugog okruženja koje bi mogao primijeniti na ovako odgovorno mjesto", ističe Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Vruću fotelju Nade Murganić naslijedit će Vesna Bedeković. Prosvjetna radnica s 31-ogodišnjim iskustvom morat će se uhvatiti u koštac s nesređenim sustavom socijalne pomoći u kojem nedostaje radnika, a oni koji rade izloženi su napadima i prijetnjama.  Bedeković nije otkrila svoje prve korake, ali je objasnila kako je njezin automobil star godinu dana u imovinskoj kartici procjenjen na samo 15 tisuća kuna.

Neće im biti lako

"Hvala svima koji su primijetili, jedna nula je doista ispala, ispravljeno je" , poručila je. 

Neće biti lako ni najmlađem od ministarskih kandidata. Ivana Malenicu će u ministarstvu Uprave dočekati izrada zakona o plaćama i nagradama državnih službenika, zakon o sukobu interesa, problem s referendumskim inicijativama i Ivan Penava koji odbija poštovati odluku Ustavnog suda o dvojezičnim pločama u Vukovaru. 

Bivša ministrica uprave iz vlade Tima Oreškovića izdvojila je dva ključna problema koji čekaju Malenicu.

"Mislim da će se on morati dalje pozabaviti brojem državnih upravnih tijela, ali isto tako i upravnih tijela na lokalnoj i regionalnoj razini. To je jedno, a drugo je nagrađivanje zaposlenih u javnoj upravi", govori Dubravka Jurlina Alibegović (Most), bivša ministrica uprave.

Mladi kandidat teoriju javne uprave ima u malom prstu. No, u praksi nema iskustva.

"U dosadašnjem radu sam se bavio javnom upravom uglavnom u znanstvenom dijelu tako da mislim da to mogu primijeniti i na javnu upravu u RH", kaže Ivan Malenica (HDZ), kandidat za ministra uprave.

Pločanka Marija Vučković, dosad Tolušićeva državna tajnica, i klapska pjevačica, bi se trebala najlakše prilagoditi novoj ulozi. 

"Radimo novu razvojnu strategiju koja nije rađena godinama. Provest ćemo digitalizaciju, izgradnju izvještajno upravljačke platforme koja je nedostajala", kaže Vučković. 

Bivši ministar Goran Marić žalio se na pritiske onih kojima je nametnuo plaćanje najma u državnim prostorima. 

Takvi pritisci, ako ih je bilo, neće zaobići ni Marija Banožića. Morat će nastavit revitalizaciju oronule državne imovine, a u njegovom resoru su i često nedovoljno iskorištene državne tvrke. Od HDZ-ovog doktora ekonomskih znanosti koji je karijeru gradio u lokalnoj i regionalnoj samoupravi, danas malo riječi.

Dozu iskustva Plenkovićevoj mladosti daje diplomat

"Postoji popis tvrtki koje su državi od strateškoga interesa. Je li to pet, šest ne znam dok ne vidim kompletnu analizu", kaže.

Dozu iskustva Plenkovićevoj mladosti daje diplomat koji je u Banske dvore stigao direktno iz Berlina gdje je bio veleposlanik.

Gordan Grlić Radman će imati najzvučniji zadatak od svih novih ministara - dovršiti pripreme za predsjedavanje Europskom unijom.

"Veliki sam optimist, vjerujte mi, a pogotovo kad nešto radite za domovinu. Znate, diplomacija je jedna plemenita disciplina, pogotovo kad su naši ciljevi plemeniti", rekao je.

A sedmi ministar je starosjedioc koji samo mijenja ministarstvo. Marko Pavić je preživio ambicioznu rekonstrukciju i zamijenit će Gabrijelu Žalac.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!