Novosti / Hrvatska
bit će to dug dan

Maras: 'Pozivam na dostojanstvenu raspravu, one kojima je mamica sredila da ne idu u vojsku'

Održavaju se sjednice matičnih odbora koji raspravljaju o kandidatima za nove ministre

Hrvatski sabor u petak na izvanrednoj sjednici glasa o sedam novih ministara i dva potpredsjednika u hrvatskoj Vladi.

Tijekom prijepodneva održale su se sjednice sedam matičnih saborskih odbora na kojima je premijer Andrej Plenković predstavio kandidate za nove članove svoga kabineta.

Saborski Poslovnik predviđa da ako usred mandata dolazi do izmjena članova Vlade, rasprava se ne održava na plenarnoj sjednici, nego samo na resornim odborima.

Učitaj nove događaje ()

Glasovanje u Saboru

Sabor glasuje o ministrima koje je Plenković predložio u rekonstrukciji Vlade!

Više pročitajte OVDJE!

Beljak: 'Odličan je za šefa HDZ-a'

Krešo Beljak iz HSS-a  poručio Aladrović nije dobar kandidat za ministra rada, ali je odličan kandidat za predsjednika HDZ-a. 

U Saboru će uskoro početi glasovanje, o ministrima koju su dobili podršku odbora.

Afere HDZ-ovih ministara

Maras je iskoristio priliku pa zatražio premijera da kažeo što misli o dosadašnjoj ministrici Žalac koji je imala u dvorištu parkiran Mercedes, kao ni o umnožavanju imovine ministra Kuščevića ili nekretnine ministra Marića. 

"Hrvatski građani zaslužuju te odgovore", poručio je Maras.

Premijer Plenković mu je odgovorio: "Vi stalker i ucviljeni pljačljivko, bili ste neuspješan ministar neuspješne Vlade koja je zadužila generacije Hrvata. Bili ste ministar u Vladi koja je podigla granicu umirovljenja na 67 godina".

Plenković je potom dodao i da "prpošno potpisivanje referendumskih pitanja označava laganje."

Na to mu je Maras odgovorio nek ne bude bahat. "Nema potrebe da se tako ponašate", poručio mu je Maras.

"Nastavili ste s vašom tiradom koju sam imao priliku slušati na jednom Odboru. Orkestrirali ste da baš ovaj Odbor počne baš sat vremena prije plenarne sjednice. Vi možete to pokušati, ali nećete uspjeti, kao što ste bili neuspješni ministar jedne neuspješne vlade", rekao je Plenković.

 

Odbor za Rad i mirovinski sustav

Započela je sjednica Odbora za rad i mirovinski sustav na kojem premijer Plenković predstavlja novog ministra rada Josipa Alardovića. Riječ je o sjednici za koju je SDP-ov Gordan Maras ranije najavio kako će biti burno. Upravo je on predsjednik spomenutog odbora. 

Nije odolio pa je na početku sjednice poručio: "Pozivam na dostojanstvenu raspravu, pogotovo one kojima je mamica sredila da ne idu u vojsku, pozivam da održimo nivo rasprave", kazao je predsjedavajući Odbora Gordan Maras.

Potom je zatim pozdravio sve prisutne sličnim tonom kazavši kako pozdravlja i "one kulturne i one nekulturne" te potom krenuo predstavljati novog ministra, ali i poreznu reformu mirovinskog sustava koja je u tijeku. 

 

Odbor za gospodarstvo

Premijer Plenković krenuo je na Odbor za gospodarstvo gdje je na redu prijedlog za iskazivanje povjerenja Mariju Banožiću, novom ministru državne imovin

Bedeković: 'Red, rad, disciplina...'

Odbor za obitelj, mlade i sport raspravlja o kandidatkinji za ministricu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, Vesni Bedeković.

"Moje geslo je red, rad, disciplina i odgovornost", istaknula je. Na konstataciju Nade Turine Đurić iz Glasa da je mogla reći da će se tako dobro pripremiti, Bedeković je odgovorila da je - štreberica.  

Na pitanje od Ines Strenje Linić da kaže što je za nju definicija obitelji, Bedeković je rekla: "Obitelj je zajednica muškarca i žene."

Bačić: Glasanje o novim ministrima u 18 sati

Predsjednik HDZ-ova Kluba zastupnika, Branko Bačić, rekao je da se nada da će izglasavanje povjerenja novim ministrima, koje je zakazano za 17 sati, početi najkasnije do 18 sati.

"Vjerujem da će malo kasniti", rekao je Bačić u Saboru.

Plenković o ćirilici: I Penava i Vlada poštuju odluku Ustavnog suda

Nakon pet sati rasprave, članovi odbora za Ustav izglasali su povjerenje budućem ministru uprave Ivanu Malenici te Davoru Božinoviću i Zdravku Mariću za potpredsjednike Vlade.

Prije toga vodila se rasprava o ćirlici u Vukovaru. Budući ministar uprave Ivan Malenica poručio je da će učiniti sve da se ta odluka primijeni.

Uključio se i Plenković: "I Vlada i gospodin Penava poštuju odluku Ustavnog suda i tu nema nikakve dileme. Moramo znati da iz nje ne proizlazi pravna osnova o dvojezičnosti ploča, to nam mora biti jasno. Ne želim imati raspravu koja ide van sadržaja odluke Ustavnog suda."

HDZ: Maras slijedi Plenkovića poput tjelohranitelja

Nakon obračuna Plenkovića i Marasa na saborskom odboru, HDZ i SDP-ov zastupnik nastavili su prepucavanje na društvenim mrežama. 

Prvi je počeo Maras. 

"Jedva čekam da bahatlija dođe na Odbor kojim ja predsjedam u 16.00 neka pripremi odgovore na jednostavno pitanje. Zašto je smijenio ministre optužene za korupciju koje je do jučer podržavao?", napisao je. 

Nije dugo trebao čekati odgovor. 

"Gordan "Stalker" Maras je u maniri najprofesionalnijeg tjelohranitelja danas kao sjena pratio predsjednika Vlade Andreja Plenkovića saborskim hodnicima i dvoranama. Razlog? Smislio je, barem je tako mislio, dobro, provokativno pitanje u svom stilu i lovio svijetla reflektora!

Iako nije član saborskog Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije, u nekoliko minuta verbalnih eskapada nije uspio postaviti suvislo pitanje (štoviše, nije postavio nikakvo pitanje!), pa je uvrijeđen odgovorom premijera na svoja lupetanja plačljivo napustio sjednicu Odbora kojem ni ne pripada.

Stalker i plačljivko uspio je u svom naumu - još jednom završio je u medijima, makar po cijenu vlastitog integriteta i ugleda. Ali, neka njegovih istupa što više, svakim novim svojoj partiji izbije nešto glasova!", stoji u objavi HDZ-a na Facebooku. 

Kovač: 'Za pobjedu HDZ-a na sljedećim izborima potrebna nam je rekonstrukcija u HDZ-u'

Miro Kovač smatra da je HDZ-u potrebna rekonstrukcija.

Njegovu izjavu pogledajte OVDJE.

Učitaj prethodne događaje

Reci što misliš!