Novosti / Hrvatska

novi detalji

Plenković je i Kujundžića želio smijeniti: Ministar mu rekao ovo pa se premijer predomislio?

Plenković je i Kujundžića želio smijeniti: Ministar mu rekao ovo pa se premijer predomislio?
RTL / PIXSELL

Kujundžić se održao, ali Most će ovih dana, možda već danas, u postupak poslati zahtjev za njegov opoziv

Od petero ministara za koje je oporba pripremila prijedloge za izglasavanje nepovjerenja, premijer Andrej Plenković nije smijenio jedino ministra zdravlja Milana Kujundžića.

Kako neslužbeno doznaje Novi list, to je planirao napraviti, ali mu je na sastanku Kujundžić rekao da bi u sadašnjim okolnostima najpoštenije bilo ići na prijevremene izbore. Plenković je to shvatio na način da bi se Kujundžić, ako ga razriješi, u Saboru kao zastupnik zalagao za izbore, pa ga je poštedio. U saborskoj proceduri je od sredine svibnja SDP-ov prijedlog odluke o raspuštanju Sabora.

HDZ ga ne stavlja na glasovanje, ali bi SDP s 30 zastupničkih potpisa mogao to u svakom trenutku inicirati. Uglavnom, Kujundžić se održao, ali Most će ovih dana, možda već danas, u postupak poslati zahtjev za njegov opoziv. O njemu bi se potom zastupnici morali izjasniti za 30 dana, što znači da bi nužno bilo sazvati izvanredno sjednicu. 

Ali, Plenkoviću je sada nezgodno braniti Kujundžića, pa bi htio to odgoditi barem za jesen. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković izjavio je da neće biti izvanredne sjednice na kojoj bi se glasovalo o Kujundžiću.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava: Josip Aladrović mijenja Marka Pavića

"Da je normalna sjednica, da se ne radi o ljetnoj stanci, o ovoj bi se točki sasvim sigurno raspravljalo u roku 30 dana. Međutim, imamo odredbu u poslovniku Sabora, a i Ustava se toga dotiče, da je za sazivanje izvanredne sjednice potreban zahtjev predsjednice Republike, Vlade i natpolovične većine zastupnika", rekao je Jandroković, koji će za mišljenje pitati i Odbor za Ustav.

"Iz Ustava se nikako ne može iščitati da se tijekom ljeta o opozivu ne mora glasovati u roku 30 dana. Kad Jandroković ne bi sazvao izvanrednu sjednicu, predstavljalo bi to jedno od najgorih kršenja Ustava u hrvatskoj povijesti i morat ću se obratiti Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti", komentirao je Grbin.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!