Novosti / Hrvatska

problemi za plenkovića

HNS otvara novu krizu u vladajućoj koaliciji: Ovaj put zbog Ivana Penave?

HNS otvara novu krizu u vladajućoj koaliciji: Ovaj put zbog Ivana Penave?
Pixsell

Riječ je o tome da će prozvati Ivana Penavu, HDZ-ova gradonačelnika Vukovara, zbog, kako su rekli, nepoštovanja odluke Ustavnog suda

Hoće li rekonstruirana Plenkovićeva Vlada dogurati do kraja mandata, odnosno do jeseni 2020., ponajprije će ovisiti o situaciji u HDZ-u, premda Vladu iz HDZ-a neće rušiti, ali bi eventualna nestabilnost u redovima HDZ-a mogla biti okidač da HDZ-ovi partneri, ponajprije HNS napuste Vladu prije isteka mandata, piše Večernji list.

Dva su razloga, prvo, nezadovoljni HDZ-ovi zastupnici neposlušnost mogu demonstrirati neredovitim dolaženjem na sjednice Sabora, a u uvjetima tijesne većine Plenkoviću je svaka ruka važna. Iz mandata Tomislava Karamarka pamti se kako je HDZ čak pet petaka zaredom imao problem s kvorumom zbog nedolaska HDZ-ovih zastupnika, nije nemoguće takvu situaciju zamisliti i sada.

Ako HNS, koji je u misiji spašavanja stranke koja se raskolila kako bi ušla u Vladu s HDZ-om, zbog čega joj je rejting još niži, nanjuši takve opstrukcije, nije nezamislivo da na jesen, nakon što u potpunu primjenu u škole uđe kurikularna reforma, napusti Vladu i pokuša se pripremiti za buduće parlamentarne izbore, piše Večernji list.

Iz HNS-a, piše Večernji, najavljuju novi udar na HDZ nakon što su tražili odlazak Lovre Kuščevića i sugerirali širu rekonstrukciju Vlade. Riječ je o tome da će prozvati Ivana Penavu, HDZ-ova gradonačelnika Vukovara, zbog, kako su rekli, nepoštovanja odluke Ustavnog suda o pravima manjina u Vukovaru.

"Pričekat ćemo da vidimo hoće li Plenković reagirati, ali više nećemo čekati četiri tjedna kao u slučaju Kuščević, ako ne bude, onda će se HNS oglasiti i reći da Penava mora poštovati odluku Ustavnog suda", rekao je Večernjaku izvor iz vrha HNS-a.

Penava je i Plenkoviću vrlo delikatan slučaj zbog Vukovara pa svako diranje HNS-a u vukovarskog gradonačelnika za Plenkovića može imati ozbiljne posljedice.

Izdvojeno

 • Antonija Blaće i Hrvoje Brlečić
  10 godina ljubavi Antonija Blaće objavila romantičnu fotografiju sa suprugom: 'Pravi ste par'

  Voditeljica i njezin suprug zajedno su deset godina

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Vezani članci

  Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!