Ostani doma
Novosti / Hrvatska

hajka na iznajmljivače

Turisti iz BiH ljuti: 'Apartman u Makarskoj je ove godine 20 eura skuplji, a nudite samo more i sunce'

Turisti iz BiH ljuti: 'Apartman u Makarskoj je ove godine 20 eura skuplji, a nudite samo more i sunce'

Hrvatska obala je stoga prazna, Hrvati ljetuju u Turskoj, jer im je isplativije i tamo ih drže k'o malo vode na dlanu, tvrdi novinar

U tekstu pod naslovom "Hoće li visoke cijene uništiti sezonu na hrvatskoj obali", novinar Al Jazeere Midhat Dedić piše da je milijun razloga zašto turisti jače platežne moći izbjegavaju hrvatsku obalu.

Tvrdi da turisti iz BiH izbjegavaju Jadran zbog "bezobraznog povećanja cijena bez realnog pokrića".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Prošle godine smo u istom periodu boravili pet noći u Makarskoj u apartmanu kod jedne gospođe, i htjeli smo ga ponovno, na sedam noći ove godine, po istoj cijeni od 70 eura, ali taj apartman sada stoji 90 eura", govori novinar u svom tekstu te dodaje kako je ovakav slučaj vrhunac bezobrazluka, jer istovremeno, apartman u središtu Beča košta 69 eura na Bookingu. 

U svom tekstu navodio je i primjere nekih drugih poznanika koji su se žalili na hrvatski turizam iako su u međuvremenu obrisali svoje statuse na društvenim mrežama: "Hrvatska obala je prazna, Hrvati ljetuju u Turskoj, jer im je isplativije i tamo ih drže k'o malo vode na dlanu. Ovdje misle da trebamo biti zadovoljni što nam nude more i sunce, kao da su oni osobno sudjelovali u građenju mora i instaliranju sunca na nabo". 

VEZANE VIJESTI

Navodi i primjer jednog drugog novinara koji je je na svom Facebook profilu napisao da se odmor u Turskoj i Hrvatskoj, s obzirom na ponuđenu uslugu ne može uspoređivati.

"Kad odeš na odmor u Tursku primjerice za povoljne pare dobiješ prostrane i vrhunski uređene plaže, ogromne bazene na kojima čitav dan imaš raznorazne sadržaje, od sportskih igara do animatora, nepregledne količine hrane dostupne 24 sata, pored glavnog još nekoliko restorana s nacionalnim kuhinjama, instruktore i zabavljače za djecu pa da i roditelji mogu imati mira.

Kino salu, masaže, sve moguće sportske terene, vrhunsku čistotu, vrhunsku organizaciju i vrhunski ljubazno i profesionalno osoblje koje pleše za tebe 24 sata, masaže, saune, sportska takmičenja predstave, svirke, itd...

To sve samo u sklopu hotela, kad platiš imaš pravo sve to neograničeno koristiti, a oduzelo bi dosta vremena da pišem kako su im tek gradovi sjajni", napisao je novinar i 'okomio' se na Dalmaciju: "U Dalmaciji (namjerno kažem Dalmaciji, a ne Hrvatskoj jer je Istra ipak puno pristojnije mjesto), za iste te pare dobijaš kakav poluraspali hotel koji još od Tita nije okrečen u boljem, a u gorem slučaju kakav betonski pansion sa žoharima i flekama po posteljini".

Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, navodi novinar Dedić, svjestan je da je pogrešnom politikom “zidanja” cijena, napravljen poremećaj na tržištu, i ističe kako cijene moraju ići dolje, pogotovo u privatnom smještaju gdje vlasnici malo čine da zadrže gosta.

"Strahovita konkurencija ove je godine šokirala hrvatske privatne iznajmljivače. Hrvatska ima 630.000 kreveta u privatnom smještaju, 480.000 kreveta u vikendicama, 240.000 kreveta u kampovima i 170.000 hotelskih kreveta, prema podacima Hrvatske udruge turizma. No, Hrvatska nije više top destinacija, pa brojni apartmani zjape prazni u špici sezone. Cijene su i dalje bezobrazno visoke. A zna se da za cijene smještaja sigurno nije krivo more", zaključuje Dedić.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!