Novosti / Hrvatska

World Happiness Report

Srbija ispred Hrvatske! Finska je najsretnija država svijeta. Slovenija i Kosovo predvodnici regije

Srbija ispred Hrvatske! Finska je najsretnija država svijeta. Slovenija i Kosovo predvodnici regije
Petar Glebov/PIXSELL, Srdjan Ilic/PIXSELL

U 10 najviše rangiranih čak je osam europskih država. Hrvatska se u godinu dana popela za sedam mjesta

Prema ovogodišnjem Svjetskom izvještaju o sreći World Happiness Report najsretnija država je Finska, a europsku dominaciju dokazuje činjenica da je u 10 najviše rangiranih čak osam europskih država. 

Izvještaj zemlje rangira po nekoliko ključnih varijabli koje doprinose stupnju sreće: BDP po glavi stanovnika, društvena podrška, očekivano trajanje života u punom zdravlju, sloboda u odabiru životnih odluka, percepcija korupcije i velikodušnost.

Svjetski izvještaj o sreći

Od država bivše Jugoslavije samo Sjeverna Makednija i BiH iza Hrvatske

Hrvatska se ove godine popela za sedam mjesta u odnosu na prošlogodišnji izvještaj te je zauzela 75 mjesto. No, od država regije i bivše Jugoslavije iza nas su samo Bugarska na 97. mjestu, Sjeverna Makedonija na 84. i Bosna i Hercegovina na 78. mjestu.

VEZANI ČLANCI

Dva mjesta ispred nas je Crna Gora, Srbija je na 70. Najsretnije države bivše Jugoslavije su Kosovo, koje je na visokom 46. mjestu, i Slovenija koja je 44.

Europska dominacija

Tri najnesretnije države su Južni Sudan, Srednjoafrička Republika i Tanzanija. Najsretnija država je Finska, iza nje su Danska, Norveška, Island, Nizozemska, Švicarska i Švedska.

Prva država koja nije iz Europe, a našla se na listi je Novi Zeland na 8. mjestu, a iza njega slijedi Kanada, dok listu 10 najsretnijih "zatvara" Austrija. Od velikih svjetskih sila Ujedinjeno Kraljevstvo je na 15. mjestu, Njemačka na 17., SAD na 19., Francuska na 24., Rusija na 68. i Kina na 93. mjestu. 

U FOTOGALERIJI pogledajte na kojim mjestima su po svjetskom izvještaju o sreći listi zemlje regije i koje su 10 najsretnijih država svijeta.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!