Ostani doma
Novosti / Hrvatska

ministar obrane krstičević

Hrvatski vojnici napadnuti u Afganistanu: 'Trojica su teško ozlijeđena, jedan u životnoj opasnosti'

Hrvatski vojnici napadnuti u Afganistanu: 'Trojica su teško ozlijeđena, jedan u životnoj opasnosti'
MORH

U vozilo u kojem su bili hrvatski vojnici zaletio se samoubojica na motociklu

Ministar obrane Damir Krstičević održao je izvanrednu konferenciju za novinare kako bi izvijestio javnost o izvanrednom događaju koji se danas ujutro dogodio u Afganistanu gdje hrvatski vojnici sudjeluju u misiji NATO-a.

Smrskani auto u kojem su bili hrvatski vojnici

"Rano jutros dogodio se napad na vozilo hrvatske vojske u Kabulu. Prema zadnjim informacijama imamo tri ozlijeđena vojnika od kojih jedan ima teške ozljede glave i nalazi se u životnoj opasnosti. Druga dvojica imaju teže ozljede: jedan ima lom noge, a drugi ozljedu ruke, ali nisu u životnoj opasnosti. Radi se o izoliranom napadu. Drugi su vojnici na sigurnom. Pruža im se potrebna pomoć i podrška, a sada je glavno zbrinuti ozlijeđene vojnike i umiriti obitelji vojnika", rekao je ministar Krstičević. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dvojica teško ozlijeđenih vojnika odmah su zračnim putem transportirani u najbližu medicinsku ustanovu u blizini, a treći, također ozlijeđen, no ne i životno ugrožen, ostao je u obližnjem kampu gdje mu se pruža sva potrebna medicinska pomoć. 

Ranjeni vojnici su iz Osijeka, Vinkovaca i Sesveta, a riječ je o dva skupnika i jednom desetniku. Najteže ranjeni vojnik je rođen 1992. godine i pet je godina u sustavu, a ovo mu je prva misija. Drugi ranjeni je također 1992. godište i pet godina se već nalazi u vojsci. Treći je rođen 1987. godine i u vojsci je 12 godina.

Svi vojnici se trebaju zbrinuti i stabilizirati kako bi bili spremni za transport za Hrvatsku, ali kada će to biti još se ne zna. 

U hrvatske vojnike zaletio se, kako su posvjedočili očevici, samoubojica na motociklu, rečeno je na konferenciji. Da vozilo nije bilo blindirano, posljedice bi bile puno teže. 

"Hrvatski vojnici kretali su se u tri vozila. Oko 8 sati ujutro krenuli su u kamp Kaja. U 8.45 sati, na putu od kampa Kaja do kampa Lion, na 200 metara od kampa Lion, došlo je do zalijetanja trokolice motocikla s bombašem samoubojicom u naše vozilo. Na lice mjesta su izašle afganistanske snage i pružile su pomoć našem ozlijeđenima", rečeno je na konferenciji. 

Ipak, što se točno dogodilo i kako su stradali hrvatski vojnici, pokazat će istraga.

Hrvatske snage u Afganistanu nastavljaju svoju misiju, ali uz posebne mjere opreza. Obitelji ozlijeđenih vojnika su obaviještene o događaju, a ostali vojnici također su se javili svojim obiteljima. 

Krstičević je rekao da je razgovarao s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović jutros kao i s premijerom Andrejom Plenkovićem koji su dali podršku hrvatskim vojnicima.

"Kao ministar obrane spreman sam preuzeti političku odgovornost za ovaj događaj. Osuđujemo ovakav napad na hrvatske vojnike i zgroženi smo ovim događajem. Bili smo jutros kod obitelji ozljeđenih vojnika, a nakon ove konferencije otići ću kod obitelji najteže stradalog vojnika", kazao je Krstičević. 

Dodao je da hrvatski vojnici ne sudjeluju u vojnim operacijama, već mentoriraju afganistanske specijalne snage.

"Naše misli i molitve su uz naše vojnike i njihove obitelji", poručio je ministar na kraju dodajući da svaka misija nosi određeni rizik. 

Tijekom dana javnost će biti informirana o daljnjem razvoju situacije s ranjenim hrvatskim vojnicima. 

U misiiji u Afganistanu trenutno se nalazi 99 hrvatskih vojnika. Trojica ranjenih pripadnici su desetog hrvatskog kontingenta (HRVCON) koji boravi u Afganistanu od ožujka ove godine u sklopu NATO-ove misije "Odlučna potpora".

Raspoređeni su u Zapovjedništvu za obuku, savjetovanje i pomoć - Sjever TAAC-N (Train Advise and Assist Command – North) u Mazar-e-Sharifu i Zapovjedništvu misije RS - HQ RS u Kabulu, a uz savjetničke zadaće afganistanske vojske i policije te njihovih institucija za obuku i izobrazbu, pripadnici kontingenta obavljaju zadaće zaštite i sigurnosti savjetničkih timova te stožerne dužnosti u zapovjedništvima misije.

U Afganistanu su od 2003. godine kroz misiju ISAF ukupno sudjelovala 5374 hrvatska vojnika. 

  

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!