Ostani doma
Novosti / Hrvatska

POGINUO U AFGANISTANU

Sesvete tuguju za poginulim vojnikom: 'Poželio bih ga za sina! U vojsku nije otišao zbog plaće'

Samo vojno vozilo pred kućom preminuloga Josipa Briškog daje naslutiti što se dogodilo

Kad je Josip početkom ožujka kao pripadnik Desetog kontigenta Hrvatske vojske ponosno otišao u Afganistan u svoju prvu vojnu misiju, bilo je to ispunjenje njegova životnog sna, ispričao nam je umirovljeni časnik Hrvatske vojske Slavko Lončar koji je Briškog dobro poznavao: ''Poželio bih takvog sina! Kroz vojsku je vidio uspjeh, zato je vjerojatno i išao, mislim da nije išao zbog plaće. Ponos!''

Briški je od malena maštao o tome da postane profesionalni vojnik. Prijavljivao se nekoliko puta i nije odustajao dok nije bio primljen u HV, rekli su nam njegovi prijatelji.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''On je bio fizički spreman, baš onako, kao atletičar je izgledao i uvijek mu je to bila životna želja'', kazao je Vicko Mindoljević iz Sesveta kraj Zagreba, u kojima je živio Josip Briški.

''Nisam vidio nikog tko je toliko volio svoj posao, to mu je bilo sve i dok je ovdje radio'', kazao je Dražen Polak, jedan od Josipovih prijatelja. Naime, do odlaska u vojsku Briški je radio u sesvetskom kafiću u kojem se danas teško nalazilo pravih riječi.

Obitelji njegovih suboraca sada strepe za drugu dvojicu ozlijeđenih vojnika. Ministar obrane i potpredsjednik hrvatske Vlade Damir Krstičević koji ih je otpratio u misiju, jutros je morao objaviti da su dvojica hrvatskih skupnika i jedan desetnik teško ozlijeđeni.

Briški je u to vrijeme bio životno ugrožen: ''92 godište. Pet godina u misiji. Jedan je '92., drugi je '87. godište, jedan je pet godina u sustavu, drugi je 12 godina u sustavu'', kazao je Krstičević, koji je ubrzo nakon toga otišao roditeljima Briškog i morao im priopćiti najgoru vijest.

Sesvete tuguju nakon što se tragična vijest proširila velikom brzinom, javila je RTL-ova reporterka Amela Čilić i podsjetila: ''Josip Briški  nedavno se oženio i dobio dijete, koje je napunilo godinu dana''.


''Druga dvojica ranjenih hrvatskih vojnika su stabilno'', kazala je Čilić te dodala da su izraze sućuti uputili NATO, Američko veleposlanstvo u RH te Ministarstva obrane Slovenije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!