Novosti / Hrvatska

TURISTI NISU OVCE ZA ŠIŠANJE

Godina otriježnjenja: Oni koji su dizali cijene, ali ne i kvalitetu na goste će teško moći računati

Više nije tajna da je sezona daleko ispod svih očekivanja i već se zbraja tko je i koliko podbacio

Iako hotelijeri, privatni iznajmljivači i kampovi ne žele javno govoriti o minusima, oni su ovogodišnja stvarnost. Prva četiri mjeseca na Kvarneru bila su bolja, no sve je krenulo nizbrdo u izrazito kišnom svibnju. Tek druga polovica srpnja popravlja situaciju, a o tome bez ustezanja govore u Omišlju na otoku Krku.

Tko ne investira, taj ne profitira. Kvalitetu lani otvorenog kampa s pet zvjezdica turisti prepoznaju pa tako Andy iz Austrije kaže: ''Našli smo ga preko interneta, koštat će nas oko 1000 eura za tjedan dana“.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U kampu sa 120 mobilnih kućica najskuplja u top terminu stoji 310 eura na dan, 10 posto skuplje nego lani. Imaju i 180 parcela za kampere koje su od 15. srpnja pune kao šipak. Cijena od 30 do 50 eura.

''U Španjolskoj je puno skuplje nego ovdje, mislim da je 200, 300 eura razlika za istu stvar, tako da je ovdje jako dobro. I lokalne cijene za hranu i piće su jako niske'', smatra Martina iz Nizozemske.

Iako su uložili puno, ne skrivaju loš početak pa tako direktor kampa u Omišlju Luka Majcen ističe: ''Predsezona je bila jako teška i deficitarna, no ulaskom u sedmi mjesec sve lijepo nadoknađujemo, rezultati su sve bolji, gosti su zadovoljni“.

''Kamp je zbilja ekskluzivan, jako mi se sviđa'', potvrđuje Maciej iz Poljske.

Osim restorana i velikog bazena, tu je i niz manjih bazena, a parcele za kampere tik su uz plažu. Gostiju je puno, ali, kako kažu, vlada mir.

Oni s tri zvjezdice digli su cijene, ali ne i kvalitetu

„Usluga je savršena ovdje, čim nešto zatražite - za gosta učine sve“, pohvaljuje Winnie iz Norveške.

Oni s tri zvjezdice digli su cijene, ali ne i kvalitetu. A to više ne prolazi.

Kampovi s tri zvjezdice bilježe pad od devet posto, oni s četiri i pet zvjezdica rast od 23 posto. Lošiji obiteljski smještaj u minusu je 11, a najkvalitetniji u plusu 32 posto. Očajnu sezonu imaju vlasnici kuća za odmor s tri zvjezdice - pali su za 80 posto, a oni s pet zvjezdica na Kvarneru su u plusu 36 posto.

Gosti nisu ovce za šišanje pa iznajmljivanje rupa s namještajem starim 30 godina ne prolazi.

''U petom mjesecu mi jesmo imali 42 posto minusa u kampovima u odnosu na prošlu godinu, naravno da je to uzrokovano činjenicom da su bila 23 kišna dana, šesti mjesec je to nadoknadio, sad u sedmom mjesecu brojke za kampove iznose minus pet posto u noćenjima“, naglasila je Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera.

Godinama su svi opijeni hrvatskim turizmom. Više nema sumnje, ovo će biti godina otriježnjenja.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!