Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Ursula von der Leyen

Nova šefica Komisije u Zagrebu: 'Hrvatska je istinska europska priča o uspjehu i uzor drugima'

Uz predsjednika Vlade, u izaslanstvu će biti i nekoliko ministara

Novoizabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen stigla je u utorak, a u Banskim dvorima primio ju je premijer Andrej Plenković.

Nakon što se von der Leyen upisala u Zlatnu knjigu održana je zajednička izjava za medije

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Plenković je izrazio dobrodošlicu novoizabranoj predsjednici EK-a.

"Jako sam zadovoljan da je nakon zahtjevnih pregovora na razini Europskog vijeća u konačnici konsenzualni stav bio da preporučimo EP-u da izglasa povjerenje Ursuli von der Leyen, a njoj i njenom timu čestitam još jednom na predstavljanju programa ambicija za Europu u sljedećih pet godina. Naravno da mi je posebno drago da dolazi iz obitelji Europske pučke stranke. Činjenica je da je pred Europom puno izazova, a da upravo ova najveća europska obitelj, uvjeren sam, nudi rješenja za sve stnaovnike našega kontinenta", rekao je hrvatski premijer.

Kazao je kako je Hrvatska najmlađa članica Europske unije, a već nas od 1. svibnja iduće godine čeka najzahtjevniji međunarodni angažman - predsjedanje Vijećem europske unije.

"Današnji susret iskoristit ćemo kako bismo novoj predsjednici predstavili specifičnsoti koje su za Hrvatsku u ovom trenutku jako važne. Hrv još uvijek lovi korak za članicama i tražimo da kroz konvergenciju dođemo na onu razinu koja je primjerena onima koji su razvijeni u okviru naše europske obitelji. To je misao vodilja hrvatske politike. Druga stvar bit će da izrazimo naše ambicije prema ispunjavanja svih uvjeta za ulazak u Schengen te da predstavimo naš plan o strategiji uvođenja eura. Danas ćemo također iskazati spremnost da se na jednoj konferenciji o budućnosti Europe pokuša naći rješenje o demografskom deficitu", rekao je Plenković.

VEZANA VIJEST

Ursula von der Leyen izjavila je kako je "Hrvatska najmlađa članica Europske unije i istinska europska priča o uspjehu te uzor drugima". 

Zahvalila je Plenkoviću na potpori i zalaganju za vrijeme njezine kandidatu za šeficu Europske komisije.

Smjernice svog predsjedanja Europskom komisijom dala je prije dva tjedna, a ovom prilikom je podsjetila na važnost tema kao što su inovacija, digitalizacija, demografija. 

"Mislim da u tome (demografskom) izazovu ima mnogo mogućnosti ako tom pitanju pristupimo na pravi način", rekla je.

Tu je nabrojala prvenstveno potporu za roditelje, subvencije. Demografski pad je problem s kojim se suočavaju mnoge zemlje.

No Europa je predvodnica, mi možemo istražiti kako pristupiti tom problemu i izvući koristi jer "postoje načini da se (izazovi) pretvore u mogućnosti". 

Ponovila je već istaknute ciljeve svog predsjedanja.

"Moji politički ciljevi su uravnotežiti istok i zapad,  uravnotežiti sjever i jug, uravnotežiti manje i veće članice", rekla je.

No u tomu je moguće uspjeti samo kroz jedinstvo, istaknula je von der Leyen: "Ako smo ujedinjeni, napredni, snažni, ako govorimo snažnim europskim glasom, možemo uspjeti".

Nakon izjava za medije von der Leyen i Plenković održat će tȇte-à-tȇte sastanak, nakon kojeg pak slijedi sastanak dvaju izaslanstava.

Razgovarat će o predsjedanju Hrvatske Europskom unijom, ulasku Hrvatske u schengenski prostor i europodručje, Višegodišnjem financijskom okviru te o drugim aktualnim temama.

Vladajući su ranije istaknuli da je dolazak novoizabrane predsjednice von der Leyen u Hrvatsku, nakon njezinoga boravka u Poljskoj i Francuskoj, osobito je značajan zbog uloge koju će Hrvatska imati 2020. godine kad će po prvi puta predsjedati Vijećem Europske unije, priopćili su iz Vlade.

Uz predsjednika Vlade, u izaslanstvu su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Marko Pavić

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!