Novosti / Hrvatska

prognoza nikole vikić-topića

Planirate na more za produljeni vikend? Donosimo vam prognozu za sljedećih nekoliko dana

Državni hidrometeorološki zavod izdao je i upozorenja na jake pljuskove za gotovo cijelu zemlju

Još nas malo dijeli od novog produljenog vikenda i mnoge zanima vrijeme.

Pljuskova će biti u petak i još malo u subotu prijepodne, no većina će tog produljenog vikenda biti sunčana i suha. Trebala bi vam se i temperatura svidjeti jer će biti baš onako prosječna, oko ljetnih 30 stupnjeva.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No prije nesmetanog uživanja u tom suncu, za sutra treba još imati spreman kišobran.

Ujutro će u većini zemlje još uvijek biti sunčano. Samo u Međimurju, Zagorju i zapadnoj Podravini već može biti kiše. Najniža temperatura oko 20, na obali oko 24, no činit će se sparno i teško vrijeme zbog vlage. Na moru će već puhati slabo jugo.

Drugi dio dana u središnjoj Hrvatskoj bit će znatno oblačniji! U mnogim će krajevima padati kiša, a najveća mogućnost za jače pljuskove je u Zagorju, Međimurju i Podravini.

Temperatura niža nego danas, na sjeveru oko 22, a južnije od 26 do 28. Uz to, puhat će umjeren  sjeveroistočnjak.

I u Slavoniji će poslijepodne biti oblačnije, sve češće uz pljuskove, ponegdje jače izražene. Najveća mogućnost za to je na zapadu te duž Posavine. Temperatura do 30 uz umjeren sjeverac.

U Dalmaciji sunčano, ali uz sve više oblaka. Puhat će slabo do umjereno jugo, pa će uz temperaturu oko 31 biti vrlo vruće i sparno. Poneki pljusak je moguć već poslijepodne u unutrašnjosti, dok navečer te u noći raste vjerojatnost za njih i uz obalu, osobito sjevernog dijela.   

U Istri, na Kvarneru te u Gorskom kotaru i Lici poslijepodne sve oblačnije, lokalno su već mogući pljuskovi, no prema večeri će biti češći i jači. Puhat će slabo do umjereno jugo, koje će navečer okrenuti na buru i naglo ojačati, otprilike iza 21 sat. Temperatura prije pljuskova, na obali oko 30, u gorju oko 25, a kišom će se sniziti za oko 5 stupnjeva.

Državni hidrometeorološki zavod izdao je i upozorenja na jake pljuskove za gotovo cijelu zemlju. Lokalno može biti nevremena s obilnijom kišom u kratko vrijeme i tučom, osobito u poslijepodnevnim i večernjim satima.

Još malo kiše u subotu ujutro pa dominacija sunca

U subotu je još ujutro moguće malo kiše ili poneki pljusak, a onda slijedi dominacija sunca do utorka, srijede. Tek je rijetko moguć poneki pljusak, ponajprije u gorju.

Jutra će biti ugodna, a dani vrući, ali ne prevrući, oko 30 stupnjeva uz malo vjetra.

I na obali je u subotu prijepodne moguć još poneki pljusak, no ubrzo će se razvedriti, doduše uz jaku buru i tramontanu. U nedjelju one već slabe pa će tad biti ugodnije te i dalje sunčano. Temperatura ujutro oko 21, poslijepodne oko 31. Tamo oko srijede se nazire nova promjena vremena. 

I za kraj još spomenimo dugoročniju prognozu za kolovoz. Vjerujem da ona mnoge zanima. Vrlo vjerojatno će u cijeloj zemlji biti toplije od prosjeka, ali bez jakih i dugotrajnih toplinskih valova odnosno bez ekstremne vrućine.

Povremeno će i dalje biti pljuskova, a čini se, da ćemo najtoplije i stabilnije razdoblje imati nakon 10. kolovoza, što i nije tako uobbičajeno.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!