Novosti / Hrvatska

DANI PONOSA I SLAVE

'Sreća i ponos': General bojnik Fuzul otkrio nam je što bi promijenio kad bi danas ponovno krenuo u Oluju

'Početne pozicije pri ulasku u grad bile su postavljene vrhunski, mudro i pametno'

General bojnik Mladen Fuzul u razgovoru za RTL Danas prisjetio se Oluje, u kojoj je bio jedan od glavnih sudionika. Kao zapovjednik morao je sa svojom postrojbom ući u Knin, ali iz smjera Benkovca i Obrovca, što je bilo vrlo zahtjevno.

"Bio sam zapovjednik u Operativnoj grupi Zadar, a zadaća je bila osloboditi šire područje Benkovca i Obrovca", rekao nam je Fuzul na samom početku, onako vojnički, sažeto.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ipak, iako se očekivalo više problema, vrlo brzo su došli u Knin, u kojem su ih dočekali hrvatski vojnici i njihovi zapovjednici "sa svih strana".

"Da, stigli smo vrlo brzo u Knin. Na sastanak s generalom Gotovinom."

Na ulicama grada osjećao se ponos zbog pobjede koja je samo trebala biti i službeno objavljena.

"U sjećanju su mi lica naših vojnika, na kojima su se očitavali ponos i sreća. To je nešto što ću pamtiti cijeli život", kazao je Fuzul i otkrio što je osobno osjećao:

"Taj ponos, sreća i nevjerica da smo uspjeli mogli su se na svakom od nas pročitati."

Ipak, prošle su 24 godine i iz današnje perspektive možda bi general bojnik nešto mijenjao kad bi imao prilike vratiti se u prošlost?

"Ništa ne bi trebalo mijenjati, sve bismo isto napravili. Početne pozicije pri ulasku u grad bile su postavljene vrhunski, mudro i pametno. Automatski je to svim nama zapovjednicima omogućilo biti u puno boljoj taktičkoj poziciji. To što je Hrvatska vojska ušla preko takvog ratišta i Dinare bit će dugo proučavano i još se poučava."

Iako zbog svoje pozicije u Hrvatskoj vojsci nije slobodan govoriti o statusu hrvatskih branitelja, osvrnuo se na njihovu poziciju u društvu.

"Taj dio ne mogu komentirati, ali vjerujem da je u domovini dovoljno snage stvoriti dobru državu za sve."

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!