Novosti / Hrvatska

11.000 pacijenata godišnje

Novi objedinjeni hitni bolnički prijem u Dubrovniku: Ovdje se sve sjaji - od prostora do opreme

Prostori za trijažu, reanimaciju, dijagnostiku, više operacijskih dvorana, gipsaonica, sobe za akutne pacijente - sve bolničke struke okupljene su na jednome mjestu

Dubrovačka bolnica uskoro otvara vrata novoobnovljenog Hitnog bolničkog prijma, smještenog na ukupno tisuću četvornih metara. 

Realizacija ovog projekta, financiranog s 20 milijuna kuna iz europskih fondova, trajala je tri godine. Cilj je skratiti vrijeme dijagnostike i domaćim i stranim pacijentima, tako što će na jednome mjestu biti okupljene sve struke koje se brinu o hitnim pacijentima. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dubrovački hitni bolnički prijem na godinu zaprimi oko 11 tisuća domaćih i stranih pacijenata.

"I bilo je malo nezgodno što se moralo ići od odjela do odjela, ako je bilo potrebno rendgen slikanje pa se moralo ići okolo, naokolo kroz bolnicu, jednom sam uganuo nogu pa je to bilo baš mukotrpno, dok se dođe do drugog kraja pa to obavi pa opet dođeš natrag", pripovijeda Romeo svoja iskustva.

Da je trebalo nešto učiniti, smatra i Mara: "Pa imamo mi turista, imamo ljudi, tako da bi trebalo tu nešto, ipak je bolnica i njen prijem ogledalo i bolnice i grada".

Dubrovnik zato dobiva novo ogledalo. Na novom, objedinjenom bolničkom prijemu, kao u američkoj seriji, sve se sjaji - od prostora do opreme.

"Bolnica je dobila drugu najmoderniju bolnicu za hitne pacijente, dakle na tisuću kvadrata pažljivo projektiranog prostora za potrebe hitnih pacijenata", kazao je ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Mario Bekić.

Prostori za trijažu, reanimaciju, dijagnostiku, više operacijskih dvorana, gipsaonica, sobe za akutne pacijente - sve bolničke struke okupljene su na jednome mjestu.

"Znači ne da pacijenta vozimo na rendgene, u jednu ambulantu, drugu ambulantu, nego da su svi na ovom hitnom prijemu jer je on suvremeno i moderno uređen, prilagođen pravom putu hitnog pacijenta, da se tu skupe svi oni koji svojim znanjem najviše mogu pomoći hitnom pacijentu", rekla je Maja Grba Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

"Svaka čast liječnicima"

Projekt je ukupno trajao tri godine, a njime je zadovoljan i župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić: "On je vrijedan 20 milijuna kuna, financiran je u najvećoj mjeri iz europskih fondova, k tome smo mi iz županije nadodali četiri milijuna za neke prostore koji po nekim europskim pravilima nisu mogli ući u projekt".

Oprema je važna no, ljudstvo je još važnije. Dubrovačkoj bolnici trenutno nedostaje 30-ak liječnika i 80 medicinskih sestra i tehničara. 

"Svaka im čast, i doktorima i sestrama. Gužva je, a nema doktora. Evo na onkologiji samo jedan doktor, a pun hodnik ljudi, ja ne znam kako čovjek izdrži. Ali za pet, stvarno su svi odlični, nemam riječi, i doktori i sestre. Samo trebaju pomoć, što više donacija, samo je jedna sestra na cijelom odjelu", kažu pacijentice Marija i Katarina.

Za novi bolnički prijem ipak će, kaže ravnatelj biti, osoblja. Prve hitne pacijente novouređeni dio počet će primati u rujnu.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!