Novosti / Hrvatska

Uništavaju se bolesne svinje

Europom se širi opasna svinjska kuga. Stigla je i u Srbiju? 'Nije pitanje hoće li doći do nas, nego kada'

Europom se širi opasna svinjska kuga. Stigla je i u Srbiju? 'Nije pitanje hoće li doći do nas, nego kada'
Shutterstock

Je li svinjska kuga zbilja poharala Srbiju trebalo bi se saznati danas nakon rezultata analize

Bugarska agencija za sigurnost hrane (BFSA) potvrdila je da je na još dvije svinjske farme u toj zemlji izbila smrtonosna afrička svinjska kuga, prenio je portal Seenews.com.

Ta visokozarazna bolest  potvrđena je 19. srpnja na farmi s oko 17.000 svinja u selu Nikolovu, u bugarskom području Ruse, na sjeveroistoku zemlje. Zatim je laboratorijskim testovima virus otkriven 23. srpnja i na drugoj farmi, u selu Brašlenu u istoj regiji, gdje ima oko 40.000 svinja, navodi je BFSA u priopćenju.

Uništavanje oboljelih svinja još traje

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Uništavanje oboljelih svinja na farmi u Nikolovu još je u tijeku. Agencija je potvrdila da su u regiji Vraca na sjeverozapadu zemlje otkrivena dva slučaja zaraze kod domaćih svinja, kao i prvi slučaj izbijanja bolesti u općini Svištov, zapadno od pokrajine Ruse.

Prvi slučaj afričke svinjske kuge kod divlje svinje potvrđen je u općini Lom u sjeverozapadnoj Bugarskoj. Agencija za sigurnost hrane uspostavila je zonu prevencije od tri kilometra i zonu nadzora od deset kilometara oko svakog od pogođenih područja. Sve svinje u tim područjima bit će uništene. Bolest ne pogađa ljude.

Prema podacima BFSA, do sada je registrirano 19 izbijanja afričke svinjske kuge u šest bugarskih regija: Plevenu, Burgasu, Vraci, Rusama, Targovištu i Velikom Trnovu, piše blic.rs.

Je li svinjska afrička kuga stigla u naše susjedstvo?

Ako laboratorijske analize, čiji se rezultati očekuju u petak, pokažu da su svinje iz dva sela u okolini Mladenovca u Srbiji oboljele od afričke kuge, Srbija će bolest morati prijaviti Međunarodnoj organizaciji za zaštitu životinja (OIE), Europskoj komisiji i državama u susjedstvu.

Jutarnji list piše kako u Ministarstvu poljoprivrede veterinarske službe svakodnevno prate stanje u Srbiji. Kada se doznaju rezultati analize, odlučit će se o daljnjim preventivnim mjerama protiv širenja bolesti. Pišu i kako je već proveden preventivni odstrel oko 40.000 divljih svinja koje se smatraju najvećim prijenosnikom virusa.  

Izvor: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Prema propisima, u slučaju sumnje da na određenoj lokaciji ima životinja zaraženih virusom afričke svinske kuge (AKS), koja je opasna za životinje, ali ne i za ljude, veterinarski inspektor dužan je istog trenutka staviti pod nadzor to gospodarstvo. 
 
Također, popisuju se potencijalno zaražene životinje, obavezno izoliraju, a zbog mogućnosti širenja virusa zabranjuje se trgovina svinjama i mesom iz tog gospodarstva. Nakon službene potvrde bolesti na gospodarstvu, određuje se zaraženo područje u krugu od tri kilometra, dok se krug od najmanje deset kilometara smatra ugroženim. Nove svinje se mogu uvesti na gospodarstvo, ali tek nakon 40 dana od dezinfekcije, piše 021.rs.

Bolest može izazvati ekonomske gubitke za državu

Zbog svega ovog afrička kuga može izazvati ekonomske gubitke za države u kojima je potvrđena, piše Politika. 
 
S druge strane, prema informacijama do kojih je Danas došao, pojedinim stočarima je već isplaćena šteta za zaražena grla, iako su službeno za sada jedini indikator zaraze pojačane mjere kontrole.

Izvor: Shutterstock
 
Naime, izvor Danasa tvrdi da postoje pouzdane informacije o postojanju afričke svinjske kuge u Srbiji, ali se Ministarstvo poljoprivrede ne javlja. Postoji mogućnost da nadležne institucije još nisu proglasile epidemiju zbog najavljenog prestanka cijepljenja od 1. listopada ove godine, čime bi se za srpske stočare otvorilo europsko tržište koje zahtijeva uvoz isključivo necijepljene stoke.

"Ako se potvrdi svinjska kuga u Srbiji, bit će to još jedna zemlja bliže u našem okružju. Na nama je da s mjerodavnim službama provodimo preventivne mjere i vodimo računa o mjerama koje su propisane i koje se provode. Što ako se proširi u Hrvatsku? Pa, znate i sami da su svi naši najrelevantniji stručnjaci rekli da nije pitanje hoće li se pojaviti, nego kada će se pojaviti", kazao je dr. med. vet. Goran Jančo za Jutarnji list. 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Citaj, prati i komentiraj naše price i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!