Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Traže sastanak s premijerom

Ako im ne povećaju plaće, sindikati će u štrajk: 'Zaposleni u sustavu obrazovanja su zanemareni'

Iz Vlade poručuju da traže financijski održiva i realna rješenja te da odgovornost imaju prema svim javnim službama

Sindikati i ministrica obrazovanja od premijera traže povećanje plaća od 600-njak kuna. Tvrde, njihovi koeficijenti složenosti poslova u odnosu na druge javne službe su preniski, a ulaskom kurikularne reforme u sve škole posao im je postao još složeniji.

Ministrica Blaženka Divjak za RTL poručila je da je sigurna da će do rješenja doći.  Sindikati u suprotnom prijete štrajkom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U osnovnoj školi Milke Trnine u općini Križ Škola za život već je zaživjela. Eksperimentalna faza, tvrdi ravnatelj prošla je dobro ali za to su puno i radili.

Povećanje koeficijenta složenosti poslova

"Tu nastavu ne možete izvesti ako se niste maksimalno dobro pripremili i sve dobro isplanirali. Naravno da to onda nije priprema koju će učitelj isprintati jer ju je dobio gotovu od nekog nakladnika. To stvarno zahtjeva dodatni angažman, vrijeme i usavršavanje", kazao je Zlatko Hasan, ravnatelj OŠ Milke Trnine u općini Križ.

Zato u reformsku školsku godinu sindikati učitelja žele ući ne samo s povećanjem osnovice plaće za sve javne službe nego i s povećanjem koeficijenta složenosti poslova, koji su, tvrde,  za njih u odnosu na druge- preniski.

"Da se ti koeficijenti korigiraju za 6,11 posto jer u ovom trenutku smatramo da su toliko premali u odnosu na ostale javne službe. Pregovori za osnovicu tiču se svih javnih službi, ali se ne mijenjanju naši međusobni odnosi. Mi želimo te odnose promijeniti jer smatramo da smo zaposleni u sustavu odgoja i obrazovanja zanemareni", rekao je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

To bi značilo povećanje plaća od oko 600 kuna. Ministrica Divjak zahtjev je uputila premijeru Plenkoviću.

Sindikati traže povećanje plaća s početkom nove školske godine

"Ja sam sigurna da ćemo kao Vlada konstruktivno odgovoriti na zahtjeve većinskih sindikata. Ti zahtjevi su opravdani jer su učitelji ti koji će ovu reformu iznijeti na svojim leđima", kazala je ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak.

Sindikati povećanje plaća traže s početkom nove školske godine. Zatražili su i sastanak s premijerom, a ukoliko do rješenja ne dođe prijete štrajkom.

"Ukoliko do kraja kolovoza nemamo konačno rješenje koeficijenta i sindikat učitelja i sindikat srednjih škola ima odluke tijela o najavi prosvjeda i mogućoj najavi štrajka", kazao je Mihalinec.

Iz Vlade pak poručuju da traže financijski održiva i realna rješenja te da odgovornost imaju prema svim javnim službama.

Citaj, prati i komentiraj naše price i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!