Novosti / Hrvatska

TJEDNA PROGNOZA

Dunja Mazzocco Drvar otkriva koji su temperaturni rekordi srušeni ovih dana: Kada dolazi olakšanje?

Split i Dubrovnik pridružili su se rekorderima jutros, iza njih je pak najtoplija noć u godini, ujedno i 9 tropska noć u nizu

Traje najtopliji dan u godini, živa u termometrima penje se vrtoglavo na vrijednosti više od dosad najviših koje su zabilježene prije više od mjesec i pol.

Ovo su temperature izmjerene u 16 sati:

  • 40  Knin
  • 38  Metković, Ploče, Sinj
  • 37  Imotski, Šibenik, Split
  • 36  Slavonski Brod, Osijek
  • 35  Zagreb

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Već jučer svoje dnevne ovogodišnje rekorde srušili su – očekivano - Knin, Imotski, Sinj i Ploče, ali i Komiža i Rab. Mostar u susjednoj Bosni i Hercegovini koji ima sličnu topografiju kao i naša Dalmatinska Zagora, već je jučer dosegnuo 40 Celzijevih stupnjeva.

Split i Dubrovnik pridružili su se rekorderima jutros, iza njih je pak najtoplija noć u godini, ujedno i deveta tropska noć u nizu. Split je svoj lipanjski maksimum premašio za samo jednu decimalu dok je u Dubrovniku ova noć bila za skoro cijeli stupanj toplija od noći 27. lipnja.

DANAS

Danas još toplije nego jučer. U cijeloj će zemlji temperatura biti stupanj ili dva viša nego jučer, a u središnjoj Hrvatskoj i Gorskom kotaru, koji su jučer bili najugodniji dijelovi zemlje, i za 5 do 8 stupnjeva.

Tako će se neki dijelovi Zagore danas grijati do 40, u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj zabilježit ćemo i poneku 38-icu, iznad 35 bit će zasigurno i Split i Šibenik te poneki otočki grad. Svježinu nećete naći ni u Gorskome kotaru koji će mjeriti oko 32 Celzija. 

UTORAK

Sutra u velikom dijelu zemlje već lakše, ali će, bez obzira na to što će temperature biti većinom niža od današnjih, opasnost od utjecaja vrućine na zdravlje još uvijek biti umjerena, na moru velika. U zapadnom dijelu zemlje već će u utorak ujutro zapuhati sjeverac, ponegdje i umjeren, s kojim stiže svježiji zrak. Bit će i sve više oblaka pa će dnevni maksimumi biti najmanje 5 ili 6 stupnjeva niži nego danas.

Tijekom prijepodneva sjeverac se očekuje i u većem dijelu Slavonije gdje će temperatura također rasti do oko 30 °C. Stiže i kiša, izolirani pljuskovi očekuju se već od sredine dana u Gorskome kotaru, kasnije popodne mogući su i u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a fronta s obilnijom i jačom kišom zahvatit će navečer cijeli zapadni dio zemlje, uključujući i dio Istre i Primorja.

Pljuskovi će biti praćeni grmljavinom, ponegdje i olujnim udarima vjera. Samo će se u Dalmaciji zadržati sunčano i iznimno vruće. U toplijem zaobalju sutra za nijansu manje vruće, iako ćemo se i dalje zadržati negdje na granici ljudske tjelesne temperature. Neki od gradova na otocima srednje i juže Dalmacije mogli bi biti sutra još topliji nego danas. Tamo će osvježenje stići u srijedu.

OSTATAK TJEDNA NA KOPNU

Nakon osvježenja s utorka na srijedu slijedi miran nastavak tjedna, ugodne noći i vrlo topli dani, a uz polagani rast temperatura će tek u nedjelju ponovno dosegnuti 30 °C.

OSTATAK TJEDNA NA JADRANU

Na obali su s ovim prodorom nevere moguće samo rijetko, ali će ih na sjevernom i srednjem Jadranu sporadično i biti. Osvježenje će donijeti bura i tramontana koje će se tijekom srijede proširiti duž obale, a pod Velebitom će biti i razmjerno jake. Temperatura u Istri i Primorju već u srijedu pada ispod 30, a u Dalmaciji će se zadržati oko te lijepe ljetne brojke.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!