Ostani doma
Novosti / Hrvatska

svi na fast food

Prodavači razočarani: U gradu punom turista nemoguće prodati nekoliko kila ribe. Istražili smo zašto

Srdela se na splitskoj ribarnici prodaje po 10 kuna, lokarda i mol po 30, za kilogram kozica potrebno je izdvojiti 50 kuna

Prodavači na splitskoj Peškariji nezadovoljni su prodajom ribe! Kažu da je situacija svake godine sve gora i gora. U gradu punom turista, kažu, nemoguće je prodati nekoliko kilograma ribe. Osim gostiju, slabo kupuju i domaći, ali i vlasnici restorana. 

A riba na splitskoj Peškariji vapi za kupcima! 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ove godine svi fast food - cheeseburger, hamburger, pizza...", govori prodavačica ribe Silvana. Iako se u Splitu trenuto odmara gotovo 30 tisuća turista - prodavači na  Peškariji imaju nikad manje posla. 

"Vrlo loše kupuju, ja sam baš razočarana u strance ove godine. Samo šetaju, i to u grupama s vodičima koji im objasne i pokažu koja je koja riba i onda se lijepo
pokupe i odu. Vrlo, vrlo loše", kaže za RTL Danas prodavačica Željka. 

"Oni koje vole ribu odlaze u restoran i ne gledaju cijenu. Oni neće da se zafrkavaju sa friganjem, kuhanjem... oni ni ne znaju ni šta je ovo", napominje Rene.  

 Da nikad nije bilo gore, uvjerava nas i Drago koji ribu prodaje preko 30 godina. 

"Prije od jednih do drugih vrata za pola sata nisi mogao proći, a sada možeš igrati nogomet - to je mjerilo stanja u državi", kaže.

"Ja isto razumijem ljude. More, kupanje, plaža, tko će kuhat na ovu vrućinu. Stvarno je previše vruće", napominje Silvana.

A cijene se, kažu, nisu puno promijenile. 

"Za doručak umjesto bureka uzet ću dvije-tri kamenice. Još nisam platio, ali mislim da neće biti skupo", šali se Zagrepčanin Goran.

Srdela se na splitskoj ribarnici prodaje po 10 kuna, lokarda i mol po 30, za kilogram kozica potrebno je izdvojiti 50 kuna, komarča iz uzgoja stoji 70, morski pas 80, list 120, a škampi 200 kuna.

"Cijena ribe je visoka, ali na ovoj tržnici se vidi da je riba svježa iz mora i za takvu ribu mi nije žao platiti dobru cijenu", govori Francuz John. 

Novac često ispadne glavni krivac - riba je prva nastradala u procesu modernog života, uvjeravaju nutricionisti. 

"Trebali bi je jesti dva, pa čak i tri puta tjedno, a iznimno je važna zbog velikog udjela esencijalnih masnih kiselina, bitnih masnih kiselina kojih u jednom serviranju ribe ima dovoljno da zadovolji potrebe našeg organizma", kaže nutricionistica Dragana.  

Iako smo mediteranska zemlja, pri dnu smo ljestvice po konzumaciji ribe. Manje od nas jedu je jedino Mađari i Nizozemci, a najviše ribljih menija imaju Španjolci i Portugalci.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!