Ostani doma
Novosti / Hrvatska

imaju pune ruke posla

Pojačane akcije nakon crnog vikenda: Jurio 209 km/h autocestom, 'smiješi mu se' 15.000 kn kazne

Akcija traje sve do 18. kolovoza. Čuvajte se i vozite oprezno!

U više od 100 prometnih nesreća prošlog vikenda diljem zemlje bilo je poginulih i ozlijeđenih, naplaćene su i rekordne kazne pa je policija odlučila provoditi akciju cijeli tjedan.

Jedan od većih nadzora prometa do 18 sati trajao je i u Zagrebu. Manje vrludanja tijekom dana na staroj cesti nedaleko od naplatnih kućica na Lučkom, a više ophodnje. Pod povećalom - brzina.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ovo što smo zaustavili, zaustavili smo preventivno. Znači, da ljude upoznamo sa stupanjem na snagu novog zakona i akcije koju provodimo", kazao je Zvonimir Knežević, vođa ophodnje u II. postaji Prometne policije Zagreb

"Ubojice u prometu"

Uz prebrzu vožnju, posebnu pozornost pridaju i ostalim tzv. ubojicama u prometu - vožnji pod utjecajem alkohola, nekorištenju sigurnosnog pojasa te nepropisnoj uporabi mobitela tijekom vožnje. 

"Policijski službenici pojačano postupaju na području Druge postaje Prometne policije i za sada imamo utvrđenih 15 prekršaja nepropisne brzine", rekao je Dalibor Majsec, samostalni inspektor II. postaje Prometne policije Zagreb.

No, desetak vozača koje su preventivno zaustavili bilo je upućeno u akciju. Kažu, nakon primjene novih odredbi zakona o sigurnosti cestovnog prometa paziti se itekako mora jer - kazne su paprene.

"Pazim, naravno da pazim, pogotovo na pješake i na sve pazim, pojas, svjetla i ograničenje", kazala je Josipa.

"Treba se pridržavati pravila u prometu i sve će biti u redu. Bit će manje prometnih nesreća", rekao je Josip.

Pojačane akcije nakon crnih brojki na cestama

Akcije su pojačane nakon crnih brojki na cestama. Samo ovog vikenda diljem Hrvatske dogodilo se više od 100 prometnih nesreća. Tri osobe su poginule u tri nesreće, a ozlijeđeno je 159 osoba.

Zbog prekoračenja brzine prošlog tjedna sankcionirano je više od 800 vozača, od kojih čak 534 u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a u Splitsko-dalmatinskoj 148.

Iz Ravnateljstva policije pak kažu kako je proteklog vikenda u odnosu na lani ipak zabilježeno manje nesreća

"Zadovoljstvu nema mjesta, definitivno. Zato što dok i jedna osoba smrtno stradava u prometnim nesrećama, ne možemo biti zadovoljni. Ali ohrabruje podatak da s jučerašnjim danom imamo 30 smrtno stradalih manje nego prošle godine u istom vremenu, što je 16 posto manje", rekao je Miron Huljak iz Odjela sigurnosti cestovnog prometa Ravnateljstva policije.

Intenzivno se radi na terenu

No, opreza na prometnicama - nikada dosta. Zagrebačka policija u utorak je imala pune ruke posla. Intenzivno se radilo na terenu od 10 do 18 sati, koliko je trajala akcija. 

"Tijekom današnjeg dana na području PU zagrebačke utvrđena su ukupno 272 prekršaja prekoračenja brzine. Najveća brzina izmjerena je na autocesti A3 kod Križa gdje je brzina bila 209 kilometara na sat. Tu je predviđena kazna od 5000 do 15.000 kuna. Tu brzinu postigao je vozač rođen 1971. godine", kazao je za RTL Predrag Stipaničić iz PU zagrebačke. 

Istaknuo je i kako su ovi rezultati inače uobičajeni. 

"Nama su jako bitni da spriječimo nastanak prometnih nesreća koje se događaju, a akcija se inače provodi na području cijele Republike Hrvatske i Europske unije", upozorio je Stipaničić.

Kontrolira se i prolazak kroz crveno svjetlo

Osim 4 uobičajene "ubojice" u prometu, kontrolira se i prolazak kroz crveno svjetlo, što je novi dodatak Zakonu o sigurnosti u prometu na cestama.  

"Mislim da ovakve akcije rađaju plodom. Koliko god je danas bilo utvrđenih prekršaja, pokazatelj je da, osim ove najveće kazne, učestale su kazne od 500 kuna kad se plati u tri dana ili na licu mjesta onda je to 250. Nemamo nekih ekstrema osim ovog jednog", rekao je za RTL Danas Predrag Stipaničić. 

Akcija traje sve do 18. kolovoza. Čuvajte se i vozite oprezno!

 

 

Citaj, prati i komentiraj naše price i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!