Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Buka sa Zrća

Zbog buke gosti bježe iz apartmana: 'Ako i dogodine bude problema, idemo u stroge penalizacije'

Cjelonoćna zabava, ples i ludi provod na Zrću na jednoj su strani uvale, a s druge strane su Caska, Vidalići i Kustići

U klubovima na Zrću razina buke je prihvatljiva i u zakonskim okvirima - limitatori mjere njezinu razinu, bilježe i ograničavaju. No, stanovnici susjedne uvale svejedno ne spavaju.

Zbog nepodnošljive buke, kažu mještani okolnih naselja, gosti koji su došli ovamo odmoriti se, bježe iz apartmana i otkazuju smještaj. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Cjelonoćna zabava, ples i ludi provod na Zrću na jednoj su strani uvale, a s druge strane su Caska, Vidalići i Kustići. Naselja u kojima, kažu, ne spavaju noćima zbog buke.

Smetaju im, govore, zvukovi basa i buka koja se širi, a koja počinje oko 10 sati i nastavlja se do zore. 

Zbog toga mještani stalno traže intervenciju gradske uprave. Dopuštena razina buke u naselju je 45 decibela.

"Preko noći se ide dva puta mjeriti i bude 47-48 decibela", govori za RTL Danas. 

Najveći problem za mjerenje buke je to što uređaji ne registriraju basove pa se ni stvarna buka ne može izmjeriti. Ali, svaki klub sad već ima ugrađen limitator buke. 

"Limitiranih smo na 98 decibela, uređaj ne dopušta da se to prijeđe", kaže suvlasnik kluba na Zrću.

Zrće se stalno prezentira kao Sodoma i Gomora, poručuju koncesionari, a činjenica je da se stalno ulaže u videonadzor, sigurnost, čistoću i red omiljene partijanerske plaže. 

Svake godine klubovi angažiraju stručnjake za zvuk pa se dvije tisuće onih koji  ljeti borave kilometar od Zrća nadaju da će im barem iduće ljeto biti mirnije. 

A njihove nade čuo je i gradonačelnik Novalje Anto Dabo koji tvrdi da je rješenje problema na pomolu. 

"Već pet godina radimo na ovom problemu, riješen je najveći dio poput Novalje i Gajca, jedino tko još nije riješen su navedena naselja: Caska, Vidalići i Kustići i razumijem da ljudima smeta. Nadam se da ćemo doradom softvera i novim tehničkim doradama do godine riješiti problem. Grad aktivno sudjeluje u tome, svaku noć se mjeri buka i za sada su u gabaritima", govori za RTL Danas.

No, zbog povećanja broja klubova, potrebno je izraditi nove proračune.

"Kada se radio projekt zvuka 2014. i 2015. godine, koji je radio Fakultet elektrotehnike, bila su samo četiri kluba, a sada ih je sedam, te je stoga akumulirana buka veća. Moramo raditi nove proračune zvuka pogotovo niskofrekventnih tonova. Dogodine bi taj softver trebao biti još dorađen, a time bi problem basova trebao biti bitno manji.
Imamo dvije ekipe inženjera koji rade na tome. A dok se problem tehnički ne riješi, ako i dogodine bude problema, ići ćemo u stroge penalizacije. 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!