Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Pravomoćna presuda

'Za dom spremni' kažnjiv i u pjesmi 'Čavoglave'! Ali ovo se ne odnosi na Thompsona već na lokalnog pjevača

'Za dom spremni' kažnjiv i u pjesmi 'Čavoglave'! Ali ovo se ne odnosi na Thompsona već na lokalnog pjevača
Goran Kovacic/PIXSELL/Robert Anic/PIXSELL

'Činjenica da je navedeni pozdrav dio autorskog umjetničkog djela ne mijenja činjenicu da simbolizira mržnju'

Donesena je presuda kojom je izvođač pjesme 'Bojna Čavoglave' pravomoćno prekršajno kažnjen zbog javnog izvikivanja pozdrava 'Za dom spremni' na njezinu početku.

U pravomoćnoj presudi koju je donio Visoki prekršajni sud stoji da je pozdrav 'Za dom' i 'Za dom spremni' korišten i kao službeni pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma i koji je utemeljen na rasizmu i time simbolizira mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog i etničkog identiteta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

'Bez obzira na žalbene navode da je otpjevao pjesmu na način kako je ista objavljena u izvornom tekstu pjesme 'Bojna Čavoglave' i koja je objavljena u Službi zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva skladatelja, okrivljenik je mogao i trebao biti svjestan mogućeg negativnog utjecaja izvikivanja ovog izraza i trebao se suzdržati od takvog ponašanja', stoji u obrazloženju presude Visokog prekršajnog suda koju potpisuje predsjednik tročlanog sudskog vijeća Siniša Senjanović.

'Činjenica da je navedeni pozdrav dio autorskog umjetničkog djela', stoji dalje u presudi, 'ne mijenja činjenicu da simbolizira mržnju prema ljudima drugačije vjerske i etničke pripadnosti, manifestaciju rasističke ideologije kao i podcjenjivanje žrtava zločina protiv čovječnosti, te da je protivan odredbi članka 39 Ustava RH koji zabranjuje svako pozivanje ili poticanje na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, ili bilo koji oblik nesnošljivosti.

Opisano ponašanje svakako doprinosi stvaranju atmosfere u kojoj se utječe na javni red i mir na način da se ohrabruje druge na izražavanje mržnje i na nasilje, odnosno stvara latentna opasnost, nelagoda i uznemirenost kod osoba koje na spadaju u većinsku etničku ili vjersku skupinu', doznaje Jutarnji list.

Međutim, spomenutom pravomoćnom presudom, koju je Visoki prekršajni sud donio 13. lipnja ove godine te je prvostupanjskom sudu uručio 17. srpnja, nije kažnjen izvorni izvođač i autor 'Bojne Čavoglave' Marko Perković Thompson, nego lokalni pjevač iz Makarske Mario Roso koji je Thompsonovu budnicu s pripadajućim pozdravom izveo na jednom od trgova u Makarskoj prilikom obilježavanja 20. obljetnice akcije Oluja.

Mario Roso je inače osnivač i vokal lokalnog Roso banda koji pjeva po lokalnim feštama i ribarskim noćima.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!