Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Inače pjeva o suncu i moru

Roso o pjesmi 'Čavoglave': 'Neka kažu da je ne smijem izvoditi ja, a Thompson smije'

Roso o pjesmi 'Čavoglave': 'Neka kažu da je ne smijem izvoditi ja, a Thompson smije'
Miranda Čikotić/Pixsell

'Pjesmu sam otpjevao na traženje gvardijana, onog istog koji se ove godine slikao s Plenkovićemu Sinju'

Donesena je presuda kojom je izvođač pjesme 'Bojna Čavoglave' pravomoćno prekršajno kažnjen zbog javnog izvikivanja pozdrava 'Za dom spremni' na njezinu početku.

U pravomoćnoj presudi koju je donio Visoki prekršajni sud stoji da je pozdrav 'Za dom' i 'Za dom spremni' korišten i kao službeni pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma i koji je utemeljen na rasizmu i time simbolizira mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog i etničkog identiteta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No, nije kažnjen Marko Perković Thompson koji je inače izvodi već Mario Roso. Određena mu je novčana kazna od 765 kuna i plaćanje sudskih troškova u iznosu od 200 kuna. Za ovaj se prekršaj mogla izreći i kazna od 30 dana zatvora, ali se sud odlučio za blažu, novčanu kaznu.

Tako je zahvaljujući žalbi nezadovoljnog pjevača Rose Visoki prekršajni sud koji je zadužen za ujednačavanje prekršajne sudske prakse prvi put dobio priliku izjasniti se o pokliču na početku Thomsponova hita 'Bojna Čavoglave' i donijeti pravomoćnu presudu.

"Plato sam kaznu, nije da me ona nešto financijski potresla, ali sam ljut. Ljut sam jer su me kaznili ni zbog čega. Ja osobno ne mislim da je to uvredljiv pozdrav, ali sada ne znam kako se ponašati. Pjevao sam je i ove godine na obljetnici Oluje, ali bez pozdrava. Neka kažu je li ta pjesma zabranjena ili nije. Ili neka kažu da je ne smijem izvoditi ja, a Thompson smije", kazao je Roso za Jutarnji list.

Pojasnio je i kako ta pjesma nije na njegovu repertoaru jer on pjeva o suncu, moru i Dalmaciji po ribarskim feštama. Ovu je, kaže, 2015. otpjevao po narudžbi organizatora, Mjesnog odbora Rapac-Zelenka.

"Tu pjesmu sam otpjevao 2015. na traženje svećenika, gvardijana, onog istog koji se ove godine slikao s Plenkovićemu Sinju. On je poželio, a ja sam otpjevao", rekao je Roso.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!