Novosti / Hrvatska

'Bitno je'

MOST pokreće peticiju da se voda Ustavom zaštiti kao temeljno ljudsko pravo

MOST pokreće peticiju da se voda Ustavom zaštiti kao temeljno ljudsko pravo
Shutterstock

'Skupili smo potpise cjelokupne oporbe sa zahtjevom upućivanja ove izmjene Ustava u saborsku proceduru', kazao je Grmoja

Politički tajnik MOST-a Nikola Grmoja u srijedu je iz Rijeke, u kojoj je u srijedu ta stranka počela prikupljati potpise za peticiju da se voda Ustavom zaštiti kao temeljno ljudsko pravo, poručio kako svaki pojedinac u Hrvatskoj i dalje morati imati pravo na pitku i čistu vodu.

Grmoja je najavio da će se potpisi prikupljati u cijeloj državi "koliko god bude trebalo", kako bi se zaštitilo veliko hrvatsko vodno bogatstvo te opskrba vode osigurala putem javnih isporučitelja, u vremenu kada "na nacionalnom i međunarodnom planu korporacije nastoje privatizirati izvore vode".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Bitno je da svim građanima i našoj djeci u budućnosti osiguramo pristup vodi", istaknuo je. 

Napomenuo je da je MOST još u lipnju pokrenuo inicijativu za ustavnu zaštitu vode kao ljudskog prava.

"Skupili smo potpise cjelokupne oporbe sa zahtjevom upućivanja ove izmjene Ustava u saborsku proceduru. Sad pokrećemo prikupljanje potpisa za peticiju građana i na internetu, a nastojat ćemo deklaracijama kroz gradska i općinska vijeća učiniti pritisak na vladajuće da se voda zaštiti kao osnovno ljudsko pravo", rekao je Grmoja.

Naveo je kako je i dio vladajućih zastupnika u Saboru pokazao interes da se provede slična inicijativa zaštite vode kao temeljnog ljudskog prava pa realnom mogućnošću smatra da se to uvrsti i u Ustav.

"Nismo išli na referendum jer ga vladajući mogu opstruirati, a peticija će biti svojevrstan pritisak na predsjednika Sabora i vladajuću većinu da se prijedlog uvrsti na dnevni red", zaključio je Grmoja.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Citaj, prati i komentiraj naše price i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!