Novosti / Hrvatska

JASNO I GLASNO

Sindikati poručili Aladroviću: 'Ništa od sastanka dok Vlada ne raspiše referendum!'

Sindikati poručili Aladroviću: 'Ništa od sastanka dok Vlada ne raspiše referendum!'
Davor Puklavec/Pixsell

'Preduvjet sastanku je rješenje ključnog spora u kojemu se već mjesecima nalazimo'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikat i Matica hrvatskih sindikata poručili su ministru rada Josipu Aladroviću da se neće odazvati na njegov poziv na sastanak sve dok Sabor ne donose odluku o raspisivanju referenduma na temelju inicijative '67 je previše'.

Aladrović, ministar rada i mirovinskog sustava, prethodno je pozvao sindikate na sastanak 22. kolovoza radi "daljnjeg razvoja socijalnog dijaloga, međusobne suradnje i partnerstva".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Preduvjet sastanku je rješenje ključnog spora u kojemu se već mjesecima nalazimo. Sve dok Hrvatski sabor ne donese odluku o raspisivanju referenduma na temelju inicijative '67 je previše', upitna je opredijeljenost Vlade za stvarni socijalni dijalog kroz koji bi utvrđivala i provodila politike i mjere za održivi razvoj Hrvatske", stoji u zajedničkom priopćenju sindikalnih središnjica.

Smatraju kako je odnos između njih i vladajućih dodatno zaoštren prošle godine kada je Vlada oblikovala novu mirovinsku reformu bez savjetovanja sa sindikatima.

Naglašavaju kako su upravo iz tog razloga krenuli s prikupljanjem potpisa radi raspisivanja referenduma o promjenama uvjeta za mirovinu.

"Bio je to razlog nepotpisivanja novog Sporazuma o osnivanju GSV-a, a Vladina protureformska kampanja za posljedicu je imala naš zahtjev za ostavkom, a potom i razrješenjem s dužnosti sada već bivšeg ministra rada te raskidanje starog Sporazuma", priopćile su sindikalne središnjice.

Zaključuju kako je iz svega vidljivo da se formalno istupanje reprezentativnih sindikalnih središnjica iz "nefunkcionirajućeg dijaloga" nije dogodilo preko noći "pa se preko noći ne može ni obnoviti".

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!