Novosti / Hrvatska

Veće plaće za 4%

Kujundžić obećao rješenje: 'Naći ćemo model da se djelatnicima u zdravstvu povećaju plaće'

Kujundžić obećao rješenje: 'Naći ćemo model da se djelatnicima u zdravstvu povećaju  plaće'
Filip Kos/Pixsell

Naglasio je kako je iznimno zahvalan sindikatima na korektnosti te istaknuo da Vlada ima sluha za zahtjeve sindikata

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u srijedu je rekao kako će Vlada naći način da se djelatnicima u zdravstvu povećaju plaće za četiri posto. Pozvao ih je na razumijevanje jer se plaće ne mogu dizati više od toga. Sindikati poručuju da neće odstupiti od zahtjeva za povećanje plaće, a ne isključuju ni štrajk.

Kujundžić je ocijenio kako su sindikati maksimalno korektno te vrlo skromno pregovarali o uvjetima povećanja plaća za 4 posto po modelu složenosti posla, izuzetne odgovornosti, rizika od infekcija i štetnoga djelovanja na zdravlje, po modelu odrađenih pripravnosti s troškovima prijevoza i sl.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Vjerujem da će Vlada iznaći načina da se djelatnicima u zdravstvu podigne plaća za 4 posto, a nadam se i da će djelatnici u zdravstvu imati razumijevanja jer se trenutno plaće ne mogu dizati više od četiri posto", kazao je. 

Naglasio je kako je iznimno zahvalan sindikatima na korektnosti te istaknuo da Vlada ima sluha za potraživanje sindikata.

"Ova odgoda je samo usklađivanje traženog s proračunom te s drugim potencijalnim potražiteljima povećanja plaća. Vlada ima razumijevanja. Moramo zadržati liječnike i sestre koji su izuzetno traženi u Europi. Stoga im se moraju plaće bar toliko povećati", poručio je.

Kujundžić je rekao kako očekuje da će se problem riješiti untar nekoliko tjedana.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSSH) Stjepan Topolnjak  istaknuo je kako sindikati neće odustati od svojih potraživanja, a  bude li potrebno, ne isključuje ni štrajk.

Sindikati su se borili za povećanje plaća, od početka kolovoza za tri, a od 1. listopada za četiri posto.

Topolnjak je poručio da su se pregovori produljili na već godinu i pol dana. "Vlada još nije shvatila kako zdravstveni djelatnici odlaze iz Hrvatske tražeći bolje uvjete rada, a već ih sada nedostaje u hrvatskom zdravstvu", naglašava. Upozorio je kako neki djelatnici u zdravstvu imaju plaću nižu od minimalne bruto plaće u Hrvatskoj. 

Na pregovorima koji su predviđeni za 20. kolovoza, Topolnjak očekuje iznošenje konkretnih podataka s koliko novca radnici u zdravstvu raspolažu. Ponovio je i kako ne žele pristati ni na što manje od onoga što su prije zatražili.

"Ako se ne odobre naši minimalni zahtjevi, a Vlada bude pregovarala s 's figom u džepu' onda ćemo zatražiti i više. Od početka kolovoza povećanje je trebalo biti tri posto, a od 1. listopada 4 posto", rekao je.

Pregovori, dodaje, ne bi trebali ovisiti o nekim drugim javnim službama. Naveo je primjer povećanja primanja u prosvjeti u listopadu za četiri, a u siječnju dva posto. 

"Vlada napokon mora shvatiti kako u zdravstvenom sustavu nema dovoljno kadra,   odlaze nam ljudi, ne samo zdravstveni radnici nego i nezdravstveni. Nema više vremena za odugovlačenje", zaključio je.

Topolnjak je ponovio da će djelatnici u zdravstvu posegnuti za prosvjednim akcijama ako se ne udovolji zahtjevima, a ni štrajk nije isključen.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!