Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Ne baš dobre vijesti

Hrvatska u vrhu EU, ali po negativnom! U grupi smo zemalja s najvećim padom industrijske proizvodnje

Hrvatska u vrhu EU, ali po negativnom! U grupi smo zemalja s najvećim padom industrijske proizvodnje
Shutterstock/Arhiva

Industrijska proizvodnja u lipnju pala je za 1,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani, izračunali su u Eurostatu

Hrvatska se u lipnju svrstala u skupinu zemalja Europske unije s najizrazitijim padom industrijske proizvodnje na godišnjoj razini, gotovo trostruko većim od pada na razini Unije, pokazali su u srijedu objavljeni podaci Europskoga statističkog ureda, prenosi Poslovni dnevnik.

Na razini 28-članog EU-a sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u lipnju je pala za 1,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani, izračunali su u Eurostatu. U svibnju je prema revidiranim Eurostatovim podacima gotovo stagnirala.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U eurozoni je industrijska proizvodnja u lipnju smanjena 2,6 posto u odnosu na godinu prije. U prethodnom je mjesecu prema revidiranim Eurostatovim podacima pala 0,8 posto.

Najveći pad bilježi Njemačka

Najveći je pad proizvodnje na godišnjoj razini među zemljama EU-a bilježila Njemačka, za 6,2 posto. Slijede Hrvatska i Portugal s padom proizvodnje od 5,6 posto.

U svibnju industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj gotovo stagnirala u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

Najveći je rast proizvodnje bilježila Estonija - 7,4 posto. Slijede Latvija sa 4,4 posto, te Danska i Mađarska, sa 4,2 odnosno 4,1 posto.

Prema kategoriji proizvoda najviše je u EU i eurozoni smanjena proizvodnja kapitalnih dobara, za 3,7 posto u EU, te za 4,4 posto u eurozoni.

Zamjetnije je porasla samo proizvodnja energenata, - 0,6 posto u EU, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Snažan pad proizvodnje na mjesečnoj razini

U EU je sezonski prilagođena industrijska proizvodnja u lipnju na mjesečnoj razini pala 1,5 posto, najsnažnije u nešto više od tri godine. U svibnju je porasla prema revidiranim podacima 0,9 posto.

Snažan pad proizvodnje zabilježen je i u eurozoni, za 1,6 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je prema revidiranim podacima porasla 0,8 posto. Lipanjski je pad također najsnažniji u nešto više od tri godine.

Među zemljama EU-a najviše se u lipnju na mjesečnoj razini prema raspoloživim podacima Eurostata smanjila proizvodnja u Irskoj, za 8,8 posto. Slijede Danska i Portugal s padom proizvodnje od 7,6 odnosno 4,5 posto.

Najveći rast industrijske proizvodnje bilježe Litva i Malta

U Hrvatskoj je sezonski prilagođena industrijska proizvodnja u lipnju pala na mjesečnoj razini 2,2 posto, a u svibnju je smanjena 1,7 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Najveći rast industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini bilježile su Litva i Malta, obje  po 1,8 posto. Slijedi Letonija s rastom proizvodnje za 1,5 posto, prenosi Poslovni dnevnik.

Prema kategoriji proizvoda, najviše je u EU i eurozoni u lipnju na mjesečnoj razini smanjena proizvodnja kapitalnih dobara, za 3,5 odnosno 4 posto.

Najblaži pad proizvodnje zabilježen je u energetskom sektoru - za 0,4 posto u EU te 0,2 posto u eurozoni.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!