Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Pričali smo s toksikologom

Kako prepoznati ugljikov monoksid? 'To je opasan plin, ako želite nekom pomoći, jedna je stvar ključna!'

O trovanju ugljikovim monoksidom razgovarali smo s toksikologom Franjom Plavšićem

Obdukcija je potvrdila da je muškarac na brodu u Hvaru umro zbog trovanja ugljikovim monoksidom. Oglasili su se i iz splitske bolnice. Poručuju da je stanje djevojčice i dječaka i dalje kritično. Da je izvor opasnog ugljikovog monoksida očito na brodu kojim su plovili, uvjerili su se danas i istražitelji tijekom očevida kojima je na brodu pozlilo.

O nazapamćenoj pomorskoj tragediji u kojoj je smrtno stradao jedan muškarac, petero ljudi je hospitalizirano, a među njima je i dvoje djece koja su u kritičnom stanju, razgovarali smo s jednim od naših najpoznatijih toksikologa Franjom Plavšićem. On  je pak otvorio možda i ključno pitanje: tko kontrolira sigurnost putnika na brodovima i je li za ovu tragediju mogao biti kriv - klima uređaj?

Ovo je brod na kojem je umro Talijan: Tjedan dana na drvenom jedrenjaku iz 1992. košta do 11.900 eura

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na pitanje je li ga ovakvo trovanje ugljikovim monoksidom na brodu rijetka i iznenađujuća pojava, toksikolog Franjo Plavšić kazao je kako nije samo to iznenađenje već i broj ljudi koji su stradali od trovanja. 

"Obično kod ugljikovog monoksida strada jedna osoba, dvije, u kupaonici. Ovo je puno osoba i osnovno pitanje je zapravo - zašto se to dogodilo? To je pitanje koje će očito policija morati postavljati. Ja moram reći da mi imamo plinske bojlere, nama svake godine dođu dimnjačari pregledati bojlere jel sve u redu ili nije. Čudi me da na jednom brodu nema kontrole", kazao je toksikolog Plavšić.

Pitali smo ga je li ovo posljedica nepravilnog rada klima uređaja, odnosno istjecanja ugljikovog monoksida iz klime ili iz nekog drugog aparata?

"Iz klima uređaja sigurno nije. Klima uređaj nema ugljikov monoksid, on sadržava freone. Možda nešto što pogoni klimu, morate imati nekakav izvor energije. Ovdje može biti izgaranje, najvjerojatnije jel to motor brodski ili je u pitanju nekakav bojler", odgovorio nam je toksikolog.

Udisanje ugljikovog monoksida iznimno je opasno za organizam. Svaka dulja izloženost ovom plinu smanjuje šanse za osobu da se spasi i pozove pomoć.

Brod Atlantia

"Medicina može pomoći ako je bolesnik došao na vrijeme u bolnicu. Dakle, oni su njima pružili pomoć već u helikopteru - to je bio kisik. Kisik je blagotvoran, još da je barokomora bilo u helikopteru, sigurno bio oporavak bio brži", dodaje toksikolog. 

Ugljikov monoksid je plin bez okusa i mirisa. Plavšić ističe kako ne postoji način da ga se osjeti. Postoji jedino mugućnost, kaže, da se on nalazi u prostoru pomiješan s nekakvim dimovima. 

Dodaje i kako bi prva pomoć koju osoba može napraviti u slučaju udisanja ugljikovog monosksida, ako je to negdje u zatvorenom prostoru, bila iznijeti osobu vani, na čist zrak ili bar prozračiti prostor. Nakon toga obavezno i što prije pozvat hitnu pomoć.

"Vi pojedincu ne možete puno pomoći, ali ovo je jako važno - čisti zrak!", zaključio je toksikolog Franjo Plavšić.

VEZANE VIJESTI: 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!