Novosti / Hrvatska

na procesiji u sinju

Plenković o intervjuu predsjednice: 'Što se tiče odabira tjednika, mislim da je moglo biti i negdje drugdje'

Plenković  o intervjuu predsjednice: 'Što se tiče odabira tjednika, mislim da je moglo biti i negdje drugdje'
Miranda Cikotic/PIXSELL

Procesiju predvodi nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić koji će predvoditi i središnje misno slavlje

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u četvrtak u Sinju da je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović mogla i negdje drugdje najaviti svoju kandidaturu, a ne u Hrvatskom tjedniku (HT), no ponovno je naglasio kako je potpora HDZ-a za još jedan njezin mandat, neupitna.

"Što se tiče odabira tjednika u kojem je to dano, mislim da je to moglo biti i negdje drugdje. Ali ona mora ići naprijed, spremati se za kampanju, voditi računa o programu i tome da ponovno dobije većinu povjerenja hrvatskih birača", izjavio je premijer Plenković novinarima u Sinju gdje je sudjelovao na svetkovini Velike Gospe.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

 Na upit, ponovio je kako je neupitna potpora HDZ-a kandidaturi predsjednice Grabar-Kitarović za novi predsjednički mandat.

 "Mi razgovaramo i želimo da cijela stranka bude snažno angažirana jer treba nastaviti posao koji radimo", istaknuo je premijer Plenković.

 S obzirom na to da je Visoki prekršajni sud u lipnju 2019. donio osuđujuću presudu vezano za uzvik "ZDS" i u pjesmi "Bojna Čavoglave", novinari su ga upitali planira li zakonom regulirati taj pozdrav. 

 "Policija mora postupati kada procijeni da je prekršaj, to sam rekao i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću kada smo razgovarali prije nekoga vremena", kazao je.

 Na upit vezano za taj uzvik o tome trebaju li nakon presude Visokog prekršajnog suda svi sudovi postupati ujednačeno, Plenković je kazao da to nije zadaća izvršne vlasti već je na sudovima da razmišljaju kako ujednačiti praksu.

 "Znate tko je zadužen u hrvatskom pravnom sustavu da ujednačava praksu. To sigurno nije izvršna vlast. Što se nas tiče, mi nemamo nikakvih dilema kao Vlada i stranka u osudi svih zločina počinjenih u NDH i ustaškog režima. S te strane smo uvijek bili vrlo jasni i decidirani. Na sudovima je da razmišljaju kako ujednačiti praksu", naglasio je premijer.

O prelascima bivših SDP-ovaca u Klub Bandićeve stranke: Mandat saborskih zastupnika neopoziv

 Premijer Plenković je komentirao i prelaske bivših SDP-ovaca Siniše Varge i Milanke Opačić u Klub Bandićeve Stranke rada i solidarnosti.

 "Mandat saborskih zastupnika je neopoziv. Iz Kluba HDZ-a otišlo je nekoliko zastupnika, no nitko nam nije došao. Mi smo tu vrlo čisti i konzistentni i ne možemo vratiti mandate koji su otišli. Takav je Ustav, takvi su zakoni", rekao je.

 Kazao je i da na prijedlog čelnika Stranke rada i solidarnosti i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da se plaće u obrazovnom sustavu povećaju za 17 posto, ne gleda kao na ultimatum. Ne boji se, dodao je, Bandićeva jačanja u Saboru.

 Rekao je i kako se nesazivanjem izvanredne saborske sjednice o Mostovom prijedlogu smjene ministra zdravstva Milana Kujundžića ne krši Ustav.

 Premijer Plenković je komentirao i zahtjeve sindikata o povećanju plaća u državnom i javnom sektoru, odnosno u obrazovanju, policiji i zdravstvu, za što je ministar financija Zdravko Marić rekao da ne treba imati nerealna očekivanja, a da će se o svemu razgovarati najesen. 

  "Nije stvar ministra financija ili bilo kojeg resornog ministra, naša je politika prije svega konzistentna", rekao je premijer, podsjetivši da su u razgovorima sa sindikatima već povećali plaće i osnovice.

 "Svaki resorni ministar nastoji nešto napraviti za svoj resor, a Vlada mora voditi računa o svim segmentima i državnih i javnih službi. Obično ako jedan granski ugovor napravi iskorak, onda slijede svi, a mi moramo voditi računa da nam proračun bude održiv. Nastaviti ćemo razgovore i ići naprijed u okvirima onoga u kojima će biti fiskalno moguće", naglasio je premijer Plenković.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!