Ostani doma
Novosti / Hrvatska

U Hong Kongu

Bez užadi i sigurnosne opreme: Francuski 'Spiderman' popeo se na 68 katova visok neboder

Bez užadi i sigurnosne opreme: Francuski 'Spiderman' popeo se na 68 katova visok neboder
Twitter

Nakon pothvata u petak Robert je uhićen i odveden u obližnju policijsku postaju

Francuski "Spiderman" Alain Robert popeo se na 68 katova visok neboder u Hong Kongu u petak kako bi izvjesio transparent koji simbolizira pomirenje između Kine i tog teritorija u jeku prodemokratskih prosvjeda u toj bivšoj britanskoj koloniji. 

Bez užadi i sigurnosne opreme, Robert se popeo na vrh Centra Cheung Kong u poslovnoj četvrti i postavio je veliki transparent na zgradu. U lijevom uglu transparenta je kineska zastava, a u desnom ona Hong Konga. Ispod njih se rukuje žuta ruka s crvenom na bijeloj pozadini, što označava mir.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ovo je treći put da se Robert popeo na tu zgradu, koja je u vlasništvu Cheung Kong Holdingsa. U kolovozu prošle godine zabranjeno mu je na godinu dana da se penje na zgrade u Hong Kongu. Zabrana je istekla prije dva tjedna. 

Nakon pothvata u petak Robert je uhićen i odveden u obližnju policijsku postaju.

Ovaj 57-godišnji avanturist poznat je po ilegalnom penjanju uz fasade poznatih zgrada svjetskih metropola. Uhićen je nekoliko puta, ponekad zbog ulaska na privatni posjed.

Prije ove akcije izdao je priopćenje u kojem poziva na hitne pregovore prosvjednika i vlasti u Hong Kongu.

Prosvjedi u Hong Kongu traju već tjednima, a počeli su zbog protivljenja građana prijedlogu zakona o izručenju osumnjičenih Pekingu koji je sada obustavljen. Međutim, prosvjedi su prerasli u demokratski pokret potaknut strahom od ukidanja sloboda koje Hong Kong uživa kao posebna upravna regija Kine.

Citaj, prati i komentiraj naše price i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!