Ostani doma
Novosti / Hrvatska

događaj godine u istri

Državni vrh sjatio se na Trku na prstenac: Što je tako posebno u manifestaciji u Barbanu?

Trka za domaće ljude predstavlja posebnu priču

Politički vrh zemlje uz Alku u Dalmaciji ne propušta niti Trku na prstenac u Barbanu, a događanja u Barbanu prate naši reporteri Maja Brkljača i Goran Latković.

"Trka je jedna od najvećih istarskih ljetnih manifestacija, a nerijetko kada je u tijeku kampanja, vole obećavati. Iako danas nije bilo obećanja, Ministarstvo državne imovine Barbanu je poklonilo zemljište gsje se odvija sama borba. Tu je danas bio i premijer Plenković s ministrima gospodarstva, državne imovine i turizma te predsjednica Grabar-Kitarović, ali i šef oborbe Bernardić te bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić", javio je iz Barbana za RTL Danas naš reporter Goran Latković.

Ovogodišnji slavodobitnik još uvijek nije poznat, no već se u prvoj od tri trke dogodilo nešto što se rijetko viđa - svih 16 konjanika skinulo je prstenac. Najprecizniji konjanik osvojit će i nagradu od 30.000 kuna.

"To je taj dan za koji se pripremamo puna dva mjeseca, ako ne i više. A kobilu danas treba okupati, spremiti, očetkati, staviti na nju svečanu opremu", kazao nam je konjanik Silvio Učkar.

Ramzes je izrazito snažan konj koji obožava maženje. Ima 14 godina, a trči pola života. Konjanik Kristijan, lanjski pobjednik kaže, trči za pobjedu, no ona nije imperativ.

"Postoji mala razlika između nas i Sinjana. Kod nas je to čast, mada nije toliko velika kao kod njih, zbog samog značaja manifestacije, ipak, mi trku trčimo. Prva se održala da se ljudi zabave. To i danas radimo, da se zabavljamo, ali za familiju je čast", rekao je Kristijan Kancelar. 

Trka za domaće ljude predstavlja posebnu priču. 

"To je događaj koji povezuje cijeli zajednicu. Događaj oko kojega se angažira cijela zajednica", kaže predsjednik Društva Trka na prstenac. 

Zato nema sumnje u budućnost Trke na prstenac. 

 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!