Novosti / Hrvatska

trebaju li građani strahovati?

Dvostruko veće plaće ili štrajk u zdravstvu: Mogu li se sindikati i Kujundžić dogovoriti?

Kujundžić će ih zamoliti za strpljenje, 15 do 20 dana dok Ministarstvo financija ne napravi izračune

Ono što se traži, a njih želi Europa, ima i veću cijenu - s tim će stavom kažu, sutra sindikati zdravstva  kod ministra Milana Kujundžića tražiti ono već dogovoreno,  7 postotno povećanje plaća. 

''Ministar Kujundžić je nama rekao da ima podršku premijera i Vlade. Onda očekujemo da se i premijer ponaša kao što se ponaša prema  3. maju, da nema dvostruke kriterije. Ono što očekujemo od Vlade Republike Hrvatske je da konačno ozbiljno shvati ove pregovore, da ne drži fige u džepu'', kazao je Stjepan Topolnjak, Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Da traže minimum minimuma, priznao im je već i ministar.  

''Ja mislim da je to minimalni moment koji ova Vlada treba ispuniti prema liječnicima i vjerujem da će to u narednih nekoliko tjedana  biti riješeno'', rekao je Milan Kujundžić, (HDZ) ministar zdravstva.

Ipak sutra će ih zamoliti na strpljenje, 15 do 20 dana dok Ministarstvo financija ne napravi izračune i Vlada o tome ne postigne suglasje. Sindikati odgovaraju dovoljno su čekali. 

''Vremena nema više, definitivno ne. Mislim da je 20 dana bilo dovoljno da se stvari prokuhaju i da se vidi što zdravstvo znači za Republiku Hrvatsku'', kazala je  Anica Prašnjak, Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara . 

S ministrom Kujundžićem su se već dogovorili i parafirali sporazum, no Vlada ga je odbila. 

Što misli premijer ponovio je i jučer. 

''Horizontalan pristup, ono što je fiskalno održivo to ćemo napraviti...'', rekao je Andrej Plenković (HDZ), predsjednik Vlade.

Nakon što su povišice zatražili i u prosvjeti i policiji, za horizontalni pristup zalaže se i ministar financija. Za sindikate zdravstva to nije pošteno.

''Jer su sindikati ostalih javnih službi već dogovorili svoje kolektivne ugovore 
ili prošle godine ili ove godine, mi ne možemo čekati neke nove dogovore'', kaže
Stjepan Topolnjak, Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi. 

Za povišice u zdravstvu godišnje treba oko 400 milijuna kuna. Ako je Vladi stalo do zdravstva, kažu sindikati, neka zadrže naše ljude.

''Štrajk je potpuno izvjestan i jasno je da će do njega doći ako se bude otezalo'', kaže Anica Prašnjak, Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara.  

I to već u rujnu.  Za sve ostale građane to bi značilo odgađanje svih nehitnih operacija, pregleda i još veće liste čekanja. 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!