Novosti / Hrvatska

Najavili štrajk

Ništa od dogovora o povišicama u zdravstvu: 'Građani, očekujte još veće liste čekanja. Bit će kaos!'

Iz sindikata su poručili da ako do 15. rujna ne bude dogovora da idu u štrajk

Sastanak vladajućih i sindikata zdravstva o povišicama nije završio dogovorom, već su daljnji pregovori najavljeni za petak.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović najavio je u utorak nakon sastanka sa sindikatima u Ministarstvu zdravstva da će slijedeći sastanak sa sindikatima biti u petak 23. kolovoza, a na kojem kreću razgovarati o financijskim učincima pregovora.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Danas smo na sastanku definirali teme o kojima ćemo razgovarati i predstavnike te smo otvorili početak novih pregovora. Zahtjevi danas nisu izneseni, samo smo razgovarali o tome da onaj prethodni zahtjev ostaje i dalje aktualan", izjavio je Aladrović novinarima nakon sastanka.

Sindikati prijete štrajkom

Najavio je da je u petak slijedeći sastanak te se tada kreće razgovarati o financijskim učincima tih pregovora. 

"Nismo danas razgovarali apsolutno ništa o brojkama, ali naravno da su sindikati istaknuli da njihovi zahtjevi ostaju na razini onoga što je ranije parafirano. Pregovori će trajati  neko vrijeme, razgovarat ćemo, vidjeti kolike su nam fiskalne mogućnosti i kolike su mogućnosti u državnom proračunu i ono što je realno i moguće očekivati", kazao je.

Aladrović pretpostavlja da će do dogovora doći.

"Vladina početna pozicija je, kako smo i ranije komunicirali, da ćemo zagovarati horizontalno povećanje plaća, odnosno povećanje kroz osnovicu. Međutim ovaj granski kolektivni ugovor vrijedi do 31. listopada, svjesni smo i te odgovornosti i očekujemo da ćemo naći zajednički jezik", kazao je.

A iz sindikata su poručili da ako do 15. rujna ne bude dogovora da idu u štrajk. Traže i potporu građana, a kažu da će biti kaos.

Sindikati planiraju štrajk. Moramo se organizirati, a građanima poručujem da očekuju veće liste čekanja", rekla je nakon sastanka Ankica Prašnjak, predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara.

Da će se sve srediti do zadnjeg dana listopada te da će zdravstveni djelatnici dobiti u konačnici veće plaće vjeruje ministar zdravstva Milan Kujundžić. Sindikatima se zahvalio na strpljenju i razumijevanju.

Na sjednici Vlade u četvrtak bit će imenovan Vladin pregovarački tim

Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je da danas nisu bili predviđeni nikakvi posebni zaključci i nekakve velike stvari s obzirom da imaju formalni dio koji trebaju učiniti, a to je imenovanje Vladinog pregovaračkog tima koji će biti imenovan u četvrtak na sjednici.

Nije konkretno odgovorio na pitanje koliko je Vlada spremna ponuditi liječnicima, poručivši da će o svemu tome razgovarati. "Ima prostora za razgovore na sastancima, pa ćemo, između ostalog, o tome govoriti", kazao je.

Pregovarački odbori Vlade i zdravstvenih sindikata sastali su se jutros u Ministarstvu zdravstva kako bi počeli pregovore o povećanju plaća u zdravstvu, nakon što Vlada nije prihvatila povećanje koje je bilo dogovoreno tijekom kolektivnih pregovora u srpnju.

U Ministarstvu zdravstva potpisano je 31. srpnja produljenje Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja s dva reprezentativna sindikata. No, Vlada nije prihvatila i parafirano povećanje plaća - za tri posto od 1. kolovoza i za četiri posto od 1. listopada, za 72.000 radnika u sustavu, već je najavila nastavak pregovora.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!