Novosti / Hrvatska

RTL OTKRIVA

Donesena važna odluka: Otkrivamo gdje će Ivo Sanader i Josip Perković služiti kaznu!

Prijevremeni otpust iz zatvora svatko može tražiti nakon dvije trećine izdržane kazne

Donesena je važna odluka o bivšem premijeru Ivi Sanaderu, ali i bivšem šefu jugoslavenske tajne službe - Josipu Perkoviću.

Kako neslužbeno doznajemo, nakon mjesec dana dijagnostike, odlučeno je - Sanader će svoju kaznu služiti u zatvoru u Remetincu, dok je Josip Perković - već  odveden u kaznionicu Glina.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dijagnostika je gotova. Sanader ostaje u Remetincu. Odlučio je tako tim stručnjaka. Vjerojatno zbog učinkovitosti, jer Sanadera će na jesen gotovo svaki dan voziti na sud zbog afere Fimi media i INA MOL. A to je najjeftinije iz Remetinca.

On i dalje vjeruje u Ustavni sud i ono što tvrdi od početka:

"Ovo što mi se stavlja na inkriminaciju nema nikakve veze, to su laži", kazao je Sanader 21. srpnja 2011. godine.

A u kaznionicu u Glini prije 10 dana stigao je Josip Perković. Kaznionica je to koja ima najviši stupanj osiguranja. Perković je već kontaktirao s obitelji. 

"U ovom trenutku on nema nikakvih primjedbi na tretman, jedino što mene zabrinjava je udaljenost od Zagreba, s obzirom na njegove zdravstvene probleme", kazao je Perkovićev odvjetnik, Anto Nobilo.

Čeka ga serija drugih pregleda

U Njemačkoj su mu, kaže Nobilo, izvadili šest gornjih zuba i nisu htjeli popravljati tvrdeći da je riječ o estetskom problemu, pa je Perkovićeva obitelj popravak dogovorila u privatnoj stomatološkoj  ordinaciji u Zagrebu, a čeka ga i serija drugih pregleda.

"Da li će zbog toga vjerojatno biti prebačen u bolnicu u Svetošimunskoj ne znam, ali to ću sve saznati kad se vratim u Zagreb", rekao je Nobilo.  

Sukladno Ustavu, svi zatvorenici imaju pravo na smještaj primjeren ljudskom dostojanstvu.

Koliko Hrvatska ima kaznionica?

U Hrvatskoj ima 6 kaznionica. Zatvorska bolnica. 14 zatvora. Dva odgojna zavoda. I 2 centra - za dijagnostiku i izobrazbu. 

Svi imaju pravo na tri obroka od 3 tisuće kalorija. Jelovnik slaže Prehrambeno-tehnološki fakultet, a svaki obrok kuša upravitelj ili osoba koju ovlasti.

Svaki zatvorenik jednom na mjesec ima pravo i na paket od članova obitelji težine do 7 kilograma. A u njemu smije biti obuća i odjeća. Higijenski pribor. Olovka i papir. Sat. Radio. Knjige.  

Uz paket, obvezan je i popis stvari. Ne smiju se slati prehrambeni i duhanski proizvodi.

Zatvorenici mogu i raditi

Unutar kaznionica i zatvora - zatvorenici mogu i raditi. Za to dobivaju naknadu, ali i pravo na bolovanje i godišnji odmor.

30 posto zarade ide na obveznu štednju, koja im se isplaćuje nakon odslužene kazne, dok 70 posto zatvorenik smije potrošiti u zatvorskoj kantini, uzdržavati obitelj ili podmiriti štetu počinjenu kaznenim djelom. 

Prijevremeni otpust iz zatvora svatko može tražiti nakon dvije trećine izdržane kazne.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Citaj, prati i komentiraj naše price i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!