Ostani doma
Novosti / Hrvatska

RUPA U SUSTAVU

Država izmijenila zakon, ali ne postoji kontrola ako se POS-ov stan renta’ na crno

Država izmijenila zakon, ali ne postoji kontrola ako se POS-ov stan renta’ na crno
RTL

Ubuduće ako netko odluči prodati ili iznajmiti POS-ov stan, reagirat će Agencija za promet nekretnina (APN)

Država je prije mjesec dana izmijenila Zakon o poticanoj stanogradnji (POS) i sad više nije dopušteno POS-ov jeftinije kupljeni stan iznajmljivati ili ga prodati prije isteka deset godina. Nije dopušteno ni iznajmljivanje subvencioniranih stanova još dvije godine nakon subvencije.

No ne postoji, međutim, inspekcija koja je dobila ovlasti kontrolirati što je s POS-ovim i subvencioniranim stanovima na terenu niti je itko dosad kažnjen za zlouporabu. Država može otkriti samo ako je netko sklopio kupoprodajni ugovor ili stan iznajmio uz sklopljeni ugovor. Ako ga iznajmljuje na crno, nema mehanizma kojim će to biti otkriveno.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Navedena problematika nije u nadležnosti Državnog inspektorata'', poručili su iz Inspektorata za 24 sata. Ministarstvo graditeljstva kaže da će svi novi ugovori sadržavati zabranu davanja u najam ili prodaju stana. Ako netko odluči prodati ili iznajmiti POS-ov stan, reagirat će Agencija za promet nekretnina.

Obavijestit će banku u kojoj je dignut kredit za kupnju stana, a banka će morati kredit u cijelosti proglasiti dospjelim i pristupiti prisilnoj naplati. Uz to, kupac će APN-u morati isplatiti razliku između ugovorene kupoprodajne cijene i utvrđene tržišne vrijednosti nekretnine na dan sklapanja ugovora.

POS-ov stan i stan kupljen uz subvenciju ne smije se iznajmljivati niti prodavati prije zakonskih rokova, a ako se to dogodi - vidi se u sustavu koji pali alarm.     

Ako država preko ugovora o prodaji/najmu otkrije zlouporabu, kredit odmah stiže na naplatu i trebat će platiti razliku do tržišne cijene nekretnine.     

Ne postoji inspekcija koja će otkrivati nelegalno iznajmljene stanove. Nema izlazaka na teren, gdje su POS-ovi turistički apartmani i prostori.   

Dosad država nikoga nije kaznila za zlouporabu, a uskoro kreću upis zabrane u ugovore o kreditu, provjera i sankcije.     

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!