Ostani doma
Novosti / Hrvatska

gost rtl-a danas

Horvat o 3. maju: 'Osigurali smo tri plaće. Ne budu li se svi držali dogovora, ovo su zadnja jamstva'

Kad je riječ o strateškim partnerima, ministar nije htio reći tko je zaineteresiran za suradnju s riječkim brodogradilištem

Nakon duge agonije konačno optimistične vijesti za 3. maj! Vlada daje jamstva za najviše 150 milijuna kuna kreditnog zaduženja, s čime će riječko brodogradilište pokrenuti proizvodnju i završiti započete brodove. 

Ipak i 3. maj mora ispuniti postavljene uvjete, a Vlada očekuje kako će se na kraju u državnu blagajnu sliti više novca no što je ovoga puta u škver uloženo.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ministar gospodarstva Darko Horvat je gostujući u RTL-u Danas rekao da je Vlada opet podmetnula leđa i odlučila dati jamstvo i garancije no dodaje da će to ujedno biti i posljednja ne budu li se svi akteri u ovom procesu držali onog što je dogovoreno.

Postavlja se pitanje hoće li 150 milijuna kuna biti dovoljno da se 3. maj ponovno pokrene.

''Mi smo ovaj proces podijelili u četiri faze, prvu i drugu smo objedinili. 150 milijuna kuna nije provizorna priča, priča koja je izmišljena. Na temelju pomne analize, trebat će oko 90 milijuna kuna za postupak deblokade računa, oko 60-ak milijuna kuna za pokretanje proizvodnje. Tek u konkretnim ugovorima s naručiteljima brodova ćemo znati koliko će novca još trebati za dovršetak brodova i koliko ćemo uprihodovati, odnosno koliko ćemo i kojom dinamikom sredstava vratiti u državni proračun", rekao je Horvat.

Ministar uvjerava da će biti dovoljno sredstava i za isplatu zaostalih plaća radnicima.

"U ovih 60 milijuna kuna osigurane su i tri naredne plaće. Mislim da će od svih biti najzadovoljniji upravo radnici."

Kad je riječ o strateškim partnerima, ministar nije htio reći tko je zaineteresiran za suradnju s riječkim brodogradilištem, ali ističe kako je situacija sada potpuno drugačija nego prije godinu dana.

''Prije nešto više od godine dana imali smo opterećena brodogradilišta nenaplaćenim državnim jamstvima, vrlo teški pregovori s onima koji su bili zainteresirani. Danas imamo potpuno drugu situaciju. Država je platila sve obveze producirane nesmotrenim poslovnima potezima,. Danas početak novog ciklusa pregovora u novim uvjetima", rekao je Horvat.

U ovom trenutku Uljanik je u stečajnoj proceduri. Skupština vjerovnika je zaklazana za 6. rujna, a do tog trenutka Vlada mora odlučiti hoće li se pristupiti likvidaciji Uljanika ili temeljem stečajnog plana nastaviti završetak brodova u pulskom škveru.

"Ja sam rekao da nema razlike u pristupu problemu u Puli i u Rijeci, želja je da se i u Puli završe brodovi.''

Ministar Horvat je komentirao najavljene štrajkove u zdravstvu, školstvu, ali i javnom prijevozu.

''Kolega Marić je jasno iznio svoj stav. Moj je stav da trebamo nastaviti s procesom konsolidacije javnih financija, pristupiti odgovornoj politici i vraćanju javnog duga. To nas je dovelo do toga da nam se kreditni rejting podigao, da se zadužujemo jeftinije, da imamo konkretnije razgovore s budućim investitorima. Nadaju se većim plaćama i svi poduzetnici. Želimo bržu dinamiku rasta plaća...'', kaže ministar.

Premijer je danas bio vrlo oštar – poručio je ministru Kujundžiću i ministrici Divjak da su članovi Vlade. Horvat kaže da je odreagirao sukladno svojim ovlastima i kao netko tko je najodgovorniji za sve procese koji se zbivaju unutar vladine politike.

''U izbornu proceduru smo ušli s određenim obećanjima, naša želja je da ih i ispunimo. Senzibilizacija Divjak i Kujundžića s ljudima koji njima odgovaraju je meni jasna, ali ja sam stava da će se dati određena rasterećenja, biti će određenih povećanja, ali u sve u skladu s onim što državni proračun može trpjeti'', zaključuje Horvat.

 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!